Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vitázik a világ ifjúsága – nemzetközi döntő Rigában

Vitázik a világ ifjúsága – nemzetközi döntő Rigában
Infovilág

A részt vevő Cseh-, Észt-, Lengyel-, Lettország, Litvánia, Magyar-, Oroszország és Ukrajna fiataljai számára már régóta aktuális téma a migráció, hiszen a II. világháború óta a legnagyobb menekültválságot tapasztalhatjuk meg Európában. Erről a témáról valóban vitázni kell, ezért a német nyelvű vetélkedő idei záró vitájának kérdése így hangzik:

„Legyen-e kötelezően érvényes az Európa Tanács tagállamai számára, hogy minden évben egy előre meghatározott minimum létszámban menekülteket fogadjanak be?”

A „Vitázik a világ ifjúsága” nagy fináléját október 19–23. között ötnapos vitasorozat előzi meg, amelyben az egyes országok döntőinek első és második helyezettei professzionális vitatréningen vesznek részt. Lehetőségük lesz továbbá változatos szabadidős programokon, de mindenekelőtt vitákban részt venni. Az előfordulókon és az elődöntőben arról folytatnak majd szócsatákat, hogy legyen-e kevesebb éjszakai kivilágítás, alapjogon járjon-e az internethez való hozzáférés, és egyenértékű legyen-e a kannabisz és az alkohol fogyasztása.  

A döntő hetében részt vevő 16 fiatalból négyen jutnak be a nemzetközi döntőbe, ahol szakmai zsűri dönt arról, hogy ki lesz a nemzetközi győztes.

A „Vitázik a világ ifjúsága” vitavetélkedőt 2005 óta rendezik meg Közép- és Kelet-­Európa középiskoláiban. Időközben a vetélkedő 8 országba jutott el. A kezdeményezés célja, hogy erősítse a vitázást, mint az emberi jogokról és azok történelmi hátteréről folytatott demokratikus eszmecserét, és hozzájáruljon a demokrácia fejlődéséhez, valamint a népek közötti megértéshez. A verseny német nyelven zajlik avégett, hogy a fiatalok némettudása gyarapodjék, és ezzel egyidejűleg támogassák a kétoldalú kulturális kapcsolatokat.

A „Vitázik a világ ifjúsága” nemzetközi vitavetélkedő – közép- és kelet-európai országok vetélkedője – a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös rendezvénye. Rajtuk kívül Lettországban a IX. nemzetközi döntőt a Konrad Adenauer Alapítvány támogatja. Médiapartner a Latvijas Avīze lett napilap.

További információ:

o    németül: www.jugend-debattiert.eu

o    www.goethe.de/ungarn/jdi

o    magyarul: http://www.goethe.de/ins/hu/bud/lhr/ppp/jdi/huindex.htm

o    videó: www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA

o    Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

 

 

Címkék