Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon

Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon
Infovilág

Már a meghirdetett kezdés, reggel tíz óra előtt százak áramlottak a kőbányai, Gyömrői úti Bosch-negyed irányába. Aki elszánta magát a részvételre, jól tudta: szerfölött ritka alkalom részese lehet. Lapunk jó két hónappal ezelőtt számolt be arról, hogy ünnepi külsőségek között nyitotta meg kibővített fejlesztési központját a magyar Bosch. A vállalatóriásnak ez a beruházása a második legnagyobb európai autóipari fejlesztési komplexuma. Általa egy 32 milliárd forint értékű beruházás fejeződött be, miközben az építkezés, a bővülés korántsem ért véget.

Akik ma eljöttek a születésnapi partira, láthatták: szemben újabb nagy építkezés folyik. A Bosch, amely világszerte kereken 360 ezer munkatársa révén Földünk egyik legnagyobb ipari, kutatási, fejlesztési, sőt tudományos-oktatási konglomerátuma, nem csupán a fővárosban, hanem Hatvanban, Miskolcon, Egerben, Eger-Makláron, Kecskeméten, Pécelen is jelen van, mintegy tizenegyezer embernek ad érdekes, jól fizető munkát nyugat-európai színvonalú körülmények között. Hosszú távra rendezkedett be nálunk, jelenlétét – a cég jelmondatára is alapozva – életre tervezi.

A mai nagyszabású nyílt napon különösen sok figyelmet szenteltek a vendéglátók a gyerekeknek. Az udvaron hófehér automobilok várták a kis vezetőket, akik olyan természetességgel irányították járműveiket, mintha csak beleszülettek volna kis autókba. Mások egyenesen a nagy rendezvényterembe mentek, ahol a drága Halász Judit várta őket szokásosan magas színvonalú szórakoztató, interaktív zenés-énekes műsorával. Természetesen nem csupán a kicsik, a szüleik is együtt énekeltek, játszottak az örökifjú művésznővel. Ebéd utánra a felnőtteknek szerveztek ugyanoda szórakoztató műsort, ugyanis megérkezett a Bosch-birodalom big bandje Stuttgartból, hogy örökzöld melódiákkal kedveskedjék a kellemes dallamokat kedvelő sokaságnak.

Nyílt nap lévén nem csupán az udvar meg a nagy rendezvény- és étterem várta a vendégeket, hanem a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának valamennyi munkahelye is – az ott dolgozó, meglepően fiatal mérnök hölgyek és urak kalauzolták a látogatókat, hogy részletesen beszámoljanak éppen időszerű munkáikról, terveikről, módszereikről, a már megvalósult és reménybeli újításaikról, találmányaikról, szabadalmaikról – persze, érthetően, csak olyan mélységig, hogy ne veszélyeztessék a cég érdekeit.

Megtudhatta a bizonnyal ezernél sokkal több vendég, hogy a magyarországi Bosch-csoport éppen másfél évtizeddel ezelőtt telepítette autóipari technológiai fejlesztőmunkáinak egy részét Budapestre, és tíz évvel ezelőtt (ez a mai évfordulós rendezvénysorozat apropója is!), 2005 októberében önálló vállalati egységgé szerveződtek a már itt működő fejlesztési osztályok. Ők alkották a Bosch frissen létrejött Budapesti Fejlesztési Központjának alapját.

Az Infovilág is megírta: a cég azzal számolt, hogy a fejlesztési központ  második ütemének a befejeztével, 2016-ban (!) ezer mérnök fog itt dolgozni. Csakhogy a beruházás egy évvel előbb megvalósult, és nem ezer, hanem máris 1300 kiválóan képzett mérnököt foglalkoztat ezen a helyen a Bosch.

(Akik itt dolgozhatnak, derült ki a nyílt nap házigazdáinak szavaiból, egyáltalán nem kívánkoznak el szülőföldjükről; a Boschon belül rendszeresen mennek más gyárakba, országokba gyakorlatra, tapasztalatcserére, ráadásul itt ugyanolyan körülmények között dolgoznak, mint ezer kilométerrel nyugatabbra…)

És miként már utaltunk rá, a beruházás folytatódik, készül a harmadik innovációs és fejlesztő tömb, melynek tartozéka a már álló négyemeletes garázs.

A nyílt nap számos állomásán elhangzott tájékoztatókból kiderült, hogy a budapesti mérnökök mindenekelőtt elektronikus vezérlőegységeket, a gépkocsivezetőt támogató biztonsági rendszereket, érzékelőket fejlesztenek sokmilliós sorozatgyártásra. A nagy cél a legnagyobb mértékben automatizált járművezetés. Ebből nem pusztán a számítógépek képernyőin és házi vetítéseken tartottak szemléletes bemutatókat, hanem két személygépkocsival is a cég udvarán. A tesztmérnökök még a legtapasztaltabb és az újdonságokat jól ismerő autósoknak is tudtak számos meglepőt produkálni bemutatóikon. A Boschnál fejlesztett, a jármű csaknem valamennyi porcikáját figyelő, saját, belső hálózata révén együttműködésre hangolt irányító, ellenőrző fedélzeti rendszer robotpilótaként képes vezetni a látszólag „közönséges” gépkocsit.

A mérnökök meggyőződése, hogy még ebben az évtizedben elkészül a nagy sorozatban gyártható, a mesterséges intelligencia által abszolút biztonsággal közlekedő gépkocsi. A Boschnál természetesen a környezet védelme is prioritás. Miközben nagy szellemi befektetéssel munkálkodnak motorgyártókkal egyetemben a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátású és hibrid (elektromotoros+robbanómotoros) hajtóművek fejlesztésén, a fő célt – tisztán és teljesen elektromos meghajtású, nagy távolságok megtételére képes, gyors gépkocsi kifejlesztését – egy percre sem tévesztik szem elől.

 

 

Címkék