Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kenyérvilágnap: kóstolók, adományok, bemutatók országszerte

Kenyérvilágnap: kóstolók, adományok, bemutatók országszerte
Infovilág

Országszerte kéttucatnyi helyszínen óvodásoknak, kisiskolásoknak, időseknek, kórházban gyógyulóknak, hátrányos helyzetűeknek, fogyatékkal élőknek adnak meglepetés kenyeret és péksüteményt a Magyar Pékszövetséghez tartozó pékségek. Nem csupán a fővárosban, hanem Jászapátiban, Jászberényben, Jászfelsőszentgyörgyön, Marcaliban, Nagyatádon, Komlón, Pécsett, Baján, Nagybajomban, Kisteleken, Soltvadkerten, Sárisápon, Andornaktályán, Szigethalmon, Ózdon, Nyíregyházán, Mosonmagyaróvárott és Szekszárdon is arra törekszenek, hogy minél több fogyasztó megismerje az egészséges magyar kenyeret és péksüteményt.

„Az adományozás mellett hangsúlyozzuk: a kiváló minőségű kenyér fogyasztása a legalapvetőbb gasztronómiai hagyományunk része. Szeretnénk, ha mindenki felismerné a különbséget egy igazi pékmester által sütött kovászos kenyér és a tömegtermék között” – mondja Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke.

A kenyérvilágnapi programok:

Budapest, XIV. kerület, Almádi utca 3–5., Pesti Barnabás Iskola tanműhely

    • október 17-én, szombaton szakképző iskolák részvételével pozsonyikifli- és pékhagyomány-őrző verseny 9 órától, nyílt nap gyerekek és szüleik számára.
    • Jászapáti, Sütőház Kft.: nyílt nap a pékségben, óvodásokat, iskolásokat fogadnak, akikkel megismertetik a pékek munkáját. A Jászberényi Kórház három napon keresztül ingyen kapja a termékeket, ezen kívül három idősek otthona (Jászapátin, Jászberényben, Jászfelsőszentgyörgyön) szintén ingyen kap péktermékeket. A saját boltban akciókat, kóstoltatásokat tartanak három napon keresztül.
    • Somogy és Baranya megye, Európa Pék Kft.: Öt üzem (Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Nagybajom) ingyen, illetve kedvezményes, önköltségi áron szállít péktermékeket a rászorulóknak. A Nagybajomi Csecsemőotthon, a Nagyatádi Anyaotthon ingyen ellátásban részesül a kenyér világnapja alkalmából.
    • Kistelek, Darabos Pékség: nyílt napot tart a pékségben, óvodásokat, iskolásokat fogad, akikkel megismerteti a pékek munkáját.
    • Soltvadkert, Vadkert Pékség: hat gyermekélelmezési intézet a kenyér világnapja alkalmából ingyenesen kapja az aznapi szállítást. 
    • Sárisáp, Ligeti Pékség: a Jenői Általános Iskola hátrányos helyzetű alsótagozatosainak tart kóstoltatással, tésztagyúrással egybekötött előadást a pékek életéről és a kenyérről. Kenyereket, finom péksüteményeket visz, hogy mindent meg lehessen kóstolni.
    • Andornaktálya, Kurdi Family Kft.: a helyi óvodásoknak ajándékoz különféle péksüteményeket.
    • Gere Pékség, Szigethalom: nyílt napot tart a pékségben, helyi iskolásokat és XVI. kerületi óvodásokat fogad, akikkel megismerteti a pékek munkáját, a tésztagyúrást, pereckészítést. A gyerekekkel beszélgetnek a kenyérről; a termékeket fél áron értékesíti szakboltjaiban.
    • Ózd, Filó Ker Kft.: az Árpád vezér úti óvodának teljes kiőrlésű termékeket adományoz, és megismerteti a gyerekekkel, hogy milyen kedvező élettani hatásai vannak az ilyen egészséges életmódba illő kenyereknek.
    • Nyíregyháza, Vela Kft.: Nyíregyháza főterén október 16-án 11–14 óra között a Magyar Pékszövetség regionális szervezetének kezdeményezésére a pékek kenyereket és süteményeket ajándékoznak minden rászoruló számára.
    • Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Szekszárd: ünnepséget szervez október 16-án 9 órától, ahol a többi között köves kézi malommal gabonaőrlési bemutató, langalló közös sütése és kóstoltatása, kenyér díszmunka-kiállítás, kovászkészítési bemutató és egyéb érdekes programok várják az érdeklődőket.
    • Mosonmagyaróvár, Kránitz Pékség: a Vackor Óvoda nagycsoportosai látogattak ma a pékségbe, ahol megismerkedhettek a pékek munkájával, kipróbálhatták a tésztagyúrást, és reggelit készíthettek maguknak reform termékek felhasználásával.

 Anémetek is szeretik a pékek készítette finomságokat; tessék kattintani!

Címkék