Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Diszkriminálta a romákat a rendőrség – Gyöngyöspata után négy évvel

Diszkriminálta a romákat a rendőrség – Gyöngyöspata után négy évvel
Infovilág

A Társaság a Szabadságjogokért saját nevében, a gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése céljából perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A per célja annak bírósági kimondatása volt, hogy a rendőrség 2011-i gyöngyöspatai fellépése nem volt törvényes és sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát. Időközben a magyar bíróságok a Magyar Gárda után a Gyöngyöspatán illegális járőrözést folytatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet is jogerősen feloszlatták.

Az ítélet rendkívül fontos és meghatározó előrelépés a hazai jogvédelemben és joggyakorlatban: először mondta ki a bíróság közérdekű perben azt, hogy a rendőrség hátrányosan megkülönböztette roma honfitársainkat.

A jogsértés megállapításán túl a bíróság a TASZ kérelmére kötelezte a rendőrséget arra, hogy az ítélet rendelkező részét tegye közzé saját honlapján, és közölje a Magyar Távirati Irodával. A felperes további kereseti kérelmeit a bíróság elutasította.  

Az ítélet hozzájárulhat ahhoz, hogy a rendőrség a jövőben tiszteletben tartsa a legnagyobb magyarországi kisebbség tagjainak alapvető jogait. Az ítélet nem jogerős.

„Nagyon örülünk a bíróság ítéletének, amely némi elégtételt jelenthet a gyöngyöspatai romáknak, igaz, hogy csak négy évvel az események után” – mondta Jovánovics Eszter, a TASZ romaprogramjának vezetője. A perben ügyvédként a TASZ részéről dr. Erdey Péter járt el.

A perről készített film itt megtekinthető.

A perről részletesebben itt, a TASZ-blogon hamarosan részletes beszámoló jelenik meg.

Címkék