Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beszédvezérelt okosotthon-rendszer – megelőzhető-e a hanglopás?

Beszédvezérelt okosotthon-rendszer – megelőzhető-e a hanglopás?
Infovilág

Használói a saját hangukkal vezérelhetnek 60-nál is több funkciót lakásukban, megteremtve vele az intelligens otthoni környezetet. A legfontosabb alkalmazások: a világítás, a fűtés, az árnyékolás, a bejárat nyitása stb.

Free@home termékével az ABB tavaly jelent meg a piacon; kihasználva az internet kínálta lehetőségeket, az okostelefonról, táblagépről vagy személyi számítógépről irányítható rendszer egyszerűsíti számos, igény szerinti, otthoni funkció kezelését.

Axel Kaiser az ABB vezető munkatársa elmondta,hogy az általa képviseli világcég minden eddiginél egyszerűbbé kívánja tenni az otthonautomatizálást. A belini IFA-n most bemutatott free@home fejlesztését folytatják, hogy még több célra használhassák.

Nemzetközi felmérés szerint az otthonautomatizálási készülékek piaca tavaly meghaladta a 61 milliárd dollárt, négy éven belül várhatóan már 490 milliárd dollárra rúg.

A free@home használói lakásuk helyiségeinek megnevezése szerint programozhatják a rendszert, amely úgy is beállítható, hogy a kimondott utasítás végrehajtását a program hangüzenetben nyugtázza. Így például, amikor a használó kiadja az utasítást: ‘Redőnyöket leengedni a nappaliban', ez a hangüzenet érkezik: 'A nappaliban minden redőny leengedve'… A használók kérdezhetnek a funkciók állapotával kapcsolatban. Például: 'Tamás szobájában le van-e kapcsolva a lámpa?’, és a rendszer erre is válaszol.

Az ABB hibrid beszédfelismerő megoldást épített be a free@home-ba, ami a nyelvtani alapú beszédfelismerést statisztikai beszédfelismerő modellel ötvözi. Természetes beszéd alapú és 'parancs alapú' utasításra is lehetőség van, ekként a használó azt is mondhatja, hogy 'kérem, kapcsolja fel a nappali világítását', vagy 'nappali - világítás-be'.  

A hangvezérlő rendszerbe épített párbeszéd-feldolgozó egység algoritmusok segítségével ismeri fel a használó szándékát és a szövegkörnyezetet. Semmi szükség arra, hogy a használónak tanítgassa a rendszert, mivel a beszédmodell a free@home-ba programozott szavak (az emeletek, a szobák és a vezérelt funkció elnevezése) segítségével képes alkalmazkodni. A szükséges adatokat a szövegkörnyezetből, illetve egy kiterjedt hangkönyvtárból gyűjti össze. Ha az utasítás nem elég teljes körű, a rendszer kiegészítő információkat kér a felhasználótól.

További fejlesztésnek számít a 'Műveletek' menü, amely különféle folyamatokat kombinál az eseményvezérelt logika segítségével. Például: ha a szobahőmérséklet túllépi a 25°C-t, lehetőség van a redőnyök automatikus leengedésére. Ha működésbe lép a mozgásérzékelő, a rendszer e-mailben vagy okostelefonon értesíti a gazdáját az eseményről.

Az otthonautomatizálási megoldást Németországban, Hollandiában és Ausztriában a Busch Jaeger márkanéven, az összes többi országban az ABB márkanevén forgalmazzák.

A szerk. megj.: Az ABB free@home rendszernek biztonsági megoldásairól egyelőre nem kaptunk tájékoztatást. Fölvetődik az alapvető kérdés, hogy például „hanglopással” nem téveszthető-e meg az újdonság. Mert ha igen, akkor könnyen kinyitható akár a lakás bejárata is, csupán ki kell adni a parancsot, és máris „free” lesz a „home”.

 

Címkék