Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elmélet és gyakorlat párban jár

Elmélet és gyakorlat párban jár
Infovilág

Az ezekben a napokban kezdődő duális gépészmérnökképzés az egyetem és az iparvállalatok hatékony együttműködését teremti meg. A piaci igényekhez igazodó, korszerű képzésnek nem volt előzménye Szombathelyen; igazodik ahhoz az országos törekvéshez, amely a műszaki képzéseket részesíti előnyben. Az idei őszön 21 felsőoktatási intézményben kezdődik duális képzést, az egyetemek, főiskolák jó 350 vállalattal szerződtek.

A szombathelyi egyetemi képzésnek máris kilenc partnere (BPW, iQor,Delphi, TDK-Epcos, LUK, Opel, Uniriv Kft., Roto Elzett Certa Kft., IMS Conncetor Systems Kft.) van.

A gépészmérnök hallgatók képzési idejük felét az egyetem hagyományos gépészmérnök-programjában töltik, a másikat azoknál a cégeknél, amelyeknél elméleti ismereteiket hasznosíthatják, technológiákat tanulhatnak, gyakorlati problémákat oldhatnak meg. A szemesztereken az elméleti és a gyakorlati képzési időszakok tervezett rend szerint váltják egymást. Így olyan szakemberek lépnek ki az egyetemről, akik azonnal képesek bekapcsolódni termelő munkába, hiszen tanulmányaik közben már elsajátították a partner cégeknél alkalmazott technológiákat, munkafolyamatokat.

A gyakorlat-központú képzésben részt vevők havonta a minimálbér három ötödének megfelelő támogatást kapnak, az oklevél megszerzése után lesz munkahelyük, mert alkalmazza őket a velük szerződött vállalat.

Címkék