Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarországon a kormány szítja a bevándorló-ellenes érzelmeket

Magyarországon a kormány szítja a bevándorló-ellenes érzelmeket
Infovilág

...A lap megjegyzi, hogy egyébként is egyre hangosabb a bírálat a magyar kormány címére. A brüsszeli Bizottság azt közölte, hogy figyeli a helyzetet, de Magyarországnak kötelessége alkalmazni a közösségi jogot, és érkezéskor regisztrálni a bevándorlókat. Ám ha az Orbán-kabinetnek nehézségei vannak a határ felügyelete körül, akkor kérhet segítséget az EU-tól.

Brüsszeli források szerint csütörtökön alapos fejmosásra kell számítania Orbán Viktornak miután az uniós vezetés rapportra rendelte – olvasható az osztrák Kurierban. Junckernak, Tusknak és Schulznak egyaránt meg kell magyaráznia, hogy mit gondol a közös menedékügyi szabályokról. A hármaknak nem tetszik a kerítés, amely nem tartja vissza az embercsempészeket, de kritika tárgya a menedékkérőkkel szembeni rossz bánásmód, meg az is, hogy Magyarországon simán átengedik Nyugatra a igyekvőket. A megbeszélés egyértelmű jelzés kíván lenni a V4-ek pénteki tanácskozása számára a kvótajavaslat elutasítása ügyében. A Bizottságnak viszont ínyére van a szigorú osztrák határellenőrzés, és nem tekinti azt a schengeni rendszer megsértésének. Ugyanakkor a lap azt írja, hogy Magyarország és Ausztria között beállt a hidegháború.    

Keleti pályaudvar, Budapest. Kép: New York times / Reuters

 

Bezárt a migránsok számára a Keleti pályaudvar, amely mára a kiindulási pont lett Európa egyre szerteágazóbb menekültválságában – áll a New York Times videóval erősített tudósításában. Ugyanakkor az EU-országok továbbra is mélyen megosztottak és zavarodottak az ügyben, hogy mi tévők legyenek az észak felé tartó sok ezer emberrel. Ezt támasztja alá, hogy Budapesttel ellentétben, Münchenben viszont szállás és a jogi státusz rendezésének ígéretével várták azt a kb. 2500 migránst, aki 24 óra érkezett a városba.  Magyarországon a kormány - a Jobbik nyomásának hatására – a földrész legélesebb bevándorló-ellenes nyilatkozatait teszi.

Az uniós megosztottságot csak fokozta, hogy Lázár János Brüsszelt vádolta a válságért, mondván, hogy az képtelen megvédeni a külső határokat.

Keleti pályaudvar, Budapest. Kép: New York times / Reuters

Az „iszlám állam” martalócai betörtek Damaszkuszba

Ezért menekülnek: meggyilkolt szír kisgyerekek.

Néhány kilométerre vannak a központtól a terrorszervezet fegyveresei, akik a hét végén kemény utcai harcok árán hatoltak be a szír fővárosba. Damaszkusz gyakorlatilag három részre szakadt, az Aszad-rezsim, annak ellenzéke, illetve az iszlamisták állnak szembe egymással. A polgári lakosság szenved. Ha fellángolnak a harcok, újabb, erőteljes menekülthullám indulhat meg Európa felé. A németek háborús menekültként kezelik a szíreket, akiket nem küldenek vissza.

 

Magyarország tegnap azzal lepte meg a bevándorlókat és az európai partnereket, hogy nem engedte fel a menedékkérőket a nyugatra induló szerelvényekre, ami újabb kihívás a schengeni rendszer számára és sokakat az embercsempészek hálójába taszíthat AP/Yahoo. Előzőleg minden ellenőrzés nélkül szállhattak fel a migránsok ugyanezekre a vonatokra. A jobboldali-nacionalista hatalom azzal magyarázta a 180 fokos fordulatot, hogy kemény jelzést kellett küldeni, ideértve, hogy becsukja a határokat a nem kívánatos utasok előtt. Emberi jogi szervezetek ugyanakkor hiábavalónak és kíméletlennek minősítették az intézkedést, mert ily módon a bűnözők csak drágábban és gyakorta nagyobb kockázatok árán viszik el az embereket nyugatra…

A legtöbb uniós államban marginális csoportok gerjesztik a bevándorló-ellenes érzelmeket, nem úgy Magyarországon, ahol a kormány szítja a tüzet – NPR. Orbán Viktor tőkét kovácsol a válságból, hogy megtámogassa mind jobboldalibb programját. Tusványoson arra figyelmeztetett, hogy a jövevények hulláma veszélyt hordozhat magában az európai polgárok számára, és utalt arra, hogy kapcsolat van a migránsok és a terrorizmus között.

Kovács Zoltánszóvivő cáfolja, hogy a hatalom idegengyűlölő intézkedésekhez folyamodna. Szerinte magyar részről ugyanúgy viszonyulnak az illegális határátlépéshez, mint a szövetségesek, azzal a filozófiai különbséggel, hogy „a mi kormányunk nem szeretné, ha menekültekkel kellene megoldani a hazai népesedési gondokat”.

Z. Kárpát Dániel a Jobbiktól pedig azt fejtegette, hogy a kabinet csak időlegesen tud hasznot húzni, amikor kijátssza a migráns-kártyát. Szerinte a szavazóknak tele van a hócipőjük a személyes szabadságjogok elleni hivatalos támadásokkal, és azzal, hogy igazából nincs megoldás a gazdasági nehézségekre.

 

Miklósi Zoltán, a CEU oktatója megerősíti, hogy a kormány nem riad vissza, ha a szélsőjobb témáit kell átvenni. Viszont a szakembert is meglepi, mekkora visszhangra találnak a bevándorlás ellenes üzenetek a magyaroknál, hiszen a legtöbb érkező szinte azonnal tovább is áll. Miklósi ezzel együtt úgy gondolja, hogy hosszú távon politikailag nincs értelme az orbáni megközelítésmódnak, mert a kerítésnek és a többi húzásnak nincs érdemi hatása. A migránsok jönnek, a határzár nem állítja meg őket.   

Európa fájdalmasan csütörtököt mondott a menekültkérdésben: az országok egymásra tolják rá a felelősséget, jóllehet végre közös politikára lenne szükség – írja a német Frankfurter Rundschau. Az egyes tagállamok egymásnak passzolják át a menedékkérőket, mint egy árut, amelytől szabadulni akarnak. Brüsszel pedig tétlenül nézi a fejleményeket. Az teljesen rendben van, hogy Ausztria a 71 halott után ellenőrzi az autóforgalmat, még akkor is, ha ez a határon közlekedési káosszal jár.

Viszont hogy Magyarország közvetlenül ezután feladta az érkezők regisztrálását, azt lehet véletlennek tartani, de nem muszáj. Akár abból is ki lehet indulni, hogy itt bosszúról van szó, mondván, hogy ha elzárjátok a közúti összeköttetést nyugatra, akkor mi viszont vasúton küldjük a menekülteket. A magyarok persze a hullám miatt lehetetlen helyzetbe kerültek, ám hogy a helyzetre szögesdróttal és drákói büntetésekkel reagálnak, az elfogadhatatlan. Egyben szégyen Európa számára. És a tulajdonképpeni botrány az, hogy a Bizottság rábólint az emberellenes bezárkózásra, éspedig azzal a felkiáltással, hogy a határok biztosítása a budapesti kormány dolga.

Most az EU mellett Merkelnek nyomást kell gyakorolnia azokra az országokra, amelyek kivonják magukat a felelősség alól e humanitárius katasztrófa kapcsán. A kancellárnak be kell vetnie politikai súlyát – a jó ügyért. 

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék