Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Hetvenegyek halálára

A Hetvenegyek halálára
Infovilág

Nincs róluk fényképünk, egy kiürült utastér emlékeztet rájuk. Amit tudhatunk, hogy mások voltak. Istenükhöz másként szóltak, imádságuk, a bőrszínük, az öltözetük jelentette közösségüket. Nevük, koruk többnyire rejtély. Okmányaik sorsa is. Ha már végleg nyugalmat lelnek, többet akkor sem tudhatunk róluk. A temetők csak csontot, port őriznek, az életrajzokat nem lehet urnákba, koporsókba zárni.

Nyomorult világban, olykor maga az élet a legnagyobb büntetés. Mégis vállaljuk, mégis ragaszkodunk hozzá, mert a létünk kapaszkodó másoknak. Mert hisszük, hogy szeretnek, hogy ragaszkodnak hozzánk, és ha valahová elindulunk, ott várnak. Amikor gyilkosokat, embercsempészeket, óvatlan sofőröket marasztalunk el, akkor a természet kijátszói felett mondunk ítéletet. Mert siettetik a végzetet, szerepet cseréltetnek az öregkorral, esetleg egy szenvedés nélküli betegséggel.

Hetvenegy ember halálán elmélkedhetünk. Lehetnénk mi az áldozatok? Kérdezhetnénk helyettük: honnan jövünk, hová, miért megyünk? És vezet-e út a háborún, a kerítésen, a vágóhídon keresztül a jövőbe?

X X X

Migránsok halála, osztrák rendőrség: három letartóztatott

(MTI, 14:13) Hetvenegy illegális bevándorló holtteste volt az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautóban, a menekülttragédia ügyében három személyt, köztük egy magyar okmányokkal rendelkező embert letartóztattak Magyarországon – jelentette be pénteki kismartoni sajtótájékoztatóján Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök.

Közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. A gyermekek közül feltehetőleg egy kislány egy év két év közötti, a másik három fiúgyermek nyolc és tíz év között van.

A raktérben egy szíriai úti okmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Doskozil tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil szerint nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják. A migránsoknál nem volt pulóver, a hűtőautó klíma funkciója feltehetően nem működött.

A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta. A rendőr-parancsnak az MTI-nek elmondta: egyelőre a vizsgálatok még tartanak, ezért nem tudnak biztosat mondani arról, hogy a menekülteknél mikor állt be a halál, az autó indulásakor is voltak-e már halottak az utasok között.

A tartományi rendőrfőnök az MTI-nek nyilatkozva megköszönte a magyar rendőrök munkáját, és arról beszélt, hogy csütörtökön már délután folyamán kaptak támogatást a magyar fél részéről, rögtön több kollegát is küldtek az osztrák nyomozás segítésére, ezért a letartóztatások ennek a közös munkának is köszönhetők.

Az ügy felderítésén csütörtökön este húsz rendőr tartózkodott a helyszínen, jelenleg hat nyomozati csoport dolgozik az ügy feltárásán, és a következő napokban a burgenlandi rendőrség munkáját a magyarokon kívül a stájerországi és a karintiai kollégák is segítik majd.

Doskozil arról is beszélt, hogy a bűntény felderítésében közvetlenül részt vevő kollégáknak pszichológiai segítséget is biztosítottak a megrázó bűneset feldolgozásához. Elmondása szerint ehhez hasonló súlyú eset még nem történt sem a tartományban, sem Ausztriában.

A rendőrség bejelentése szerint forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozó számára. Doskozil elmondása szerint már most számos aggódó emailt és telefonhívást érkezett, többen hozzátartozóikat keresték.

A három gyanúsítottról Hans Peter Doskozil elmondta: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik. Az autó nem volt lopott. Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó.

Doskozil elmondása szerint valószínűleg a járművet vezető nem feltétlenül tudta, hogy mi zajlik a rakodótérben, azonban valószínűsíthetőleg  valamikor mégis tudomást szerzett a történtekről, különben nem hagyta volna el az autót.

Legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken. Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautó csomagterében talált 71 halott bevándorló tragédiájának ügyében végzett hatékony munkáért.

A következő sajtótájékoztatót várhatóan a jövő hét elején tartják.

A halottak azonosítása nehéz feladat elé állította az orvosszakértőket, munkájukat a menekülteknél talált iratok sem segítették, hiszen ilyenkor azzal is számolnak, hogy valakinél nem az eredeti papírokat találnak. Az azonosításhoz szükséges vizsgálatot fogmintából, DNS-ből esetlegesen tetoválás vagy egyéb testi hegekből végzik.

 

A határkerítések belpolitikai célokat szolgálnak

Szelestey Lajos (Klubrádió) nemzetközi sajtószemléje:

A parndorfi/pándorfalui tömegtragédia után átfogó választ sürget a világtól a menekültválságban az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun úgy nyilatkozott, hogy megrázta és szíven ütötte a 71 ember halála, valamint a Földközi-tengeren történt újabb katasztrófa. Így fogalmazott: ebben a helyzetben az országoknak együttesen kell fellépniük, ideértve, hogy lecsapjanak az embercsempészekre, illetve hogy az alapokok között megoldják az elhúzódó viszályokat. A világszervezet vezetője felszólította az érintett kormányokat, hogy terjesszék ki a migráció biztonságos és törvényes csatornáit, és hogy emberségesen, könyörületesen és a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelően járjanak el.

Közben az UNHCR, az  ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője úgy nyilatkozott Parndorfról, hogy a dráma mutatja: az emberkereskedőket csak a profit érdekli, az emberélet nem. Mint mondta, az eset egyben aláhúzza, hogy mennyire kétségbeesettek a biztonságot vagy új életet kereső menekülők. Az UNHCR reméli, hogy a történtek szorosabb együttműködést eredményeznek az európai politikai erők és a nemzetközi szervezetek között a bűnözőkkel szemben, egyben pedig új intézkedésekhez vezetnek az áldozatok védelmében és ellátásában. A szóvivő megismételte, hogy az európai államoknak a szolidaritás és az kooperáció szellemében kell kezelniük a menekültválságot, és jogi lehetőséget kell teremteniük mindazoknak, akik saját biztonságuk érdekében akarnak eljutni a földrészre. Ennek magában kell foglalnia az áttelepítést és a humanitárius célokból megadott tartózkodási engedélyt, a rugalmas vízumpolitikát, valamint a családegyesítést. A magyar kerítésről azt közölte, hogy sokan félnek a rendőri őrizetbe vételtől, ezért átverekszik magukat a szögesdróton, ám közben megsérülnek. Az UNHCR megbízottai azt jelentették a helyszínről, hogy jó páran tolókocsiban érkeznek, illetve sürgős orvosi ellátásra szorulnak.

Az ENSZ közleménye hozzáteszi, hogy a négy magyar befogadó állomás túltelített, ami hosszú várakozáshoz vezet, és csak súlyosbítja a menedékkérők félelmeit. Azon kívül a magyar rendőrségnek nincsenek szociális munkásai, és nincs elég arab, dári, pastu és urdu tolmácsa. Az újonnan érkező kimerült, éhes és szomjas embereket Röszkén kötelező őrizetben tartják 12–36 órán át, ám ha kiengedik őket, akkor sokan közülük tovább akarnak menni Nyugatra. Időnként naponta 500 ilyen ember éjszakázik a két nagy budapesti pályaudvaron, ahol önkéntesek gondoskodnak róluk. Az UNHCR kész technikai segítséget nyújtani a fővárosi hatóságoknak, amelyek új átutazóövezetet akarnak nyitni.  

Az államokat elválasztó falakban nincs semmi új, Magyarország most mégis kerítést húz a szerb határ mentén – így a CNN televízió. De majdnem 26 évvel a berlini fal leomlása után másutt is még mindig gátak választják el egymástól a szomszédokat. Csakhogy ezek célja, hogy távol tartsák az embereket, ám a London School of Economics egyik professzora szerint nem töltik be rendeltetésüket.

A szakember, aki könyvet írt az európai migrációról és az európai határokról, úgy ítéli meg, hogy az ilyen kerítések belpolitikai megfontolásokból épülnek. A kormányok arra törekszenek, hogy úgy látszódjon, mintha tennének valamit a bevándorlás ügyében. Másfelől úgy tűnik, hogy ahol fal van, ott út is van, azaz az emberek mindig kitalálják, miként lehet megkerülni az akadályt, még akkor is, ha az alternatív lehetőség nagyobb kockázatokkal jár. A szakértő úgy fogalmaz, hogy ezek a kerítések nem oldanak meg semmit, csak újabb és még drámaibb módszerekre sarkallják a menekülőket. 

Magyarországot azzal vádolják, hogy embertelenül bánik a menekültekkel, miközben rosszabbodik a migránsválság írja a Daily Telegraph. Így pl. az érkezőket a hatóságok pénteken is órákon át élelem, árnyék és orvosi ellátás nélkül hagyták várakozni a rekkenő hőségben a szerb határon.

A tudósításhoz mellékelt egyik fénykép azt mutatja, amint egy ájult szír asszonyt próbálnak magához téríteni a hozzátartozók. A rendőrséget hiába kérték, hogy hívjon orvost. Az UNHCR közép-európai szóvivője megengedhetetlennek nevezte az ilyen eseteket, hogy Európa kapujában emberek omlanak össze és nem kapnak semmiféle segítséget, miközben nemzetközi oltalomra szorulnak.

Megemlítette ugyanakkor, hogy le kell csapni az embercsempészekre is, lásd a megrázó parndorfi tragédiát.  Az egyre inkább emelkedő határzárról a szóvivő azt mondta, hogy kialakul az Európa erőd, amely a vasfüggönyre emlékeztet. Majd azt kérdezte, hogy a földrész valóban falak és kerítések mögé bújhat, amikor ezeknek a kétségbeesett embereknek gyámolításra van szükségük? Kiemelte, hogy nem bűncselekmény, ha valaki menedékjogot kér.

Az osztrák Kurier jelenti: a menekültáradatot kerítések nem tartóztatják fel, a magyar politika és a rendőrség mégis el akarja zárni a migránsok útját, jóllehet a nagy szavak nem segítenek. Hogy a határzárnak sok értelme nincs, azt bizonyítják a számok: naponta 2500-an lépik át a határt Szerbia felől, és a tendencia növekvő. A Caritas vezetője egy sor fényképet tett fel a Facebookra, a következő aláírással: „Emberek mindazok, akik jönnek”.

Budapesten viszont a nemzeti-konzervatív kormány egyre másra harcias nyilatkozatokat tesz. Kivezényli a hadsereget a déli határra, már készenlétben állnak a fenyegető nevű határvadászok stb. Orbán persze aligha jut sokra ezekkel a tervekkel. A honvédség kirendeléséhez pl. nincs meg a kétharmados többsége. Azon felül osztrák szakértők szerint Budapestnek nemigen érdeke, hogy a határon állítsa meg a rohamot, inkább csak ellenőrzése alá igyekszik azt vonni, hiszen az érkezők többsége nem várja be az eljárás végét, hanem tovább megy. És amióta a németek nem toloncolják vissza a szíreket, megszűnt a probléma fő forrása. 

 

Címkék