Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Erasmus: korlátlan lehetőségek fiatal vállalkozóknak

Erasmus: korlátlan lehetőségek fiatal vállalkozóknak
Infovilág

„Hazánkból már ötvennél is több új vállalkozó élt a lehetőséggel a háromszor annyi regisztráltból, sőt, az Erasmus fiatal vállalkozói testvérprogramjában, a CONNECT-ben olyan is van, aki Brazíliában töltött egy hónapot egy sikeres vállalkozónál” – mondta el Mészáros Mónika Alíz, a Tenderauditor Kft. EU-projektigazgatója.

Az Erasmus fiatal vállalkozóknak határokon átnyúló csereprogram, három évnél nem régebben alapított vállalkozások vezetői számára kínál lehetőségeket arra, hogy tapasztalt, a programban részt vevő más országokban kis vagy közepes vállalkozást működtetőktől tanulhassanak. A helyszínen az új vállalkozó bővítheti tapasztalatait, a vállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre tehet szert. Mindez a fogadónak is előnyös, mert lehetősége nyílik az együttműködésre külföldi partnerekkel, új piacokat ismerhet meg. A nyertes pályázók külföldi tartózkodását részben az Európai Unió fizeti.

Az Erasmus-programban részt vevő helyi kapcsolattartó pontok gyorsan és rugalmasan kezelik a fiatal vállalkozók pályázatait. A legtöbben eddig a média, az építészet/építőipar, az oktatás, a turizmus, az informatikai, távközlési ágazatból pályáztak.

A programban részt venni kívánó új és tapasztalt vállalkozóknak egy elektronikus rendszeren keresztül kell pályázniuk, valamint tetszőlegesen kell választaniuk egy helyi kapcsolattartó pontot, amelynek a vállalkozó lakóhelye szerinti országban kell működnie, mivel útmutatóként és kapcsolattartási pontként szolgál a folyamatban. A helyi kapcsolattartó Pont felelős a jelentkezés érvényesítéséért, és a követelmények teljesítését követően annak elfogadásáért. A helyi kapcsolattartó pont megválaszolja a programmal, a regisztrációval kapcsolatos kérdéseket. – Az új és tapasztalt vállalkozók esetében nagyjából egyenletes a jelentkezések megoszlása a nők és férfijelentkezők között, a tapasztalt vállalkozók esetében a férfiak aránya 75%.

Az új vállalkozó előnyre tesz szert a résztvevő országok valamelyikében lévő kis- vagy középvállalkozásnál folytatott szakmai oktatáson. Ez könnyíti a vállalkozás sikeres indulását, illetve erősíti az új vállalkozást – az ágazati tevékenységtől függetlenül. További előny a hozzáférés az új piacokhoz, a nemzetközi együttműködés és az együttműködés a külföldi üzleti partnerekkel. A legtöbben Angliába, Német-, Olasz-, Spanyol-, Franciaországba utaznának. A legtöbb fogadó vállalkozó jó tapasztalatokról számol be, és szívesen fogad további új vállalkozókat.

A fiatal vállalkozókat pártoló Erasmus-programot az Európai Bizottság hirdette meg 2009-ben. Jelenleg a programot a Bizottság a COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) -keretprogramból finanszírozza, mely a 2014–20 között az EU-beli kkv-k versenyképességének növelését hivatott támogatni. A Tenderauditor Magyarország első, komplex értékalapú vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szellemi műhelye helyi kapcsolattartó pontként vesz részt az Erasmus fiatal vállalkozóknak programban.

 

Címkék