Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A cigányság továbbra is jogsértések és hátrányos megkülönböztetések miatt szenved

A cigányság továbbra is jogsértések és hátrányos megkülönböztetések miatt szenved
Infovilág

Orbán Viktor különleges megértést tanúsít Putyin iránt, pedig első hivatali idejében még az ukránok és Nyugat-Európa kapcsolatainak erősítése mellett kardoskodott. A szlovákok és a csehek ugyanakkor nagyrészt közömbösek Kijev sorsa iránt. Csak a lengyelek és a balti köztársaságok nevezik nevén azt, ami keleti szomszédjuknál lejátszódott. Vášáryová aggasztónak tartja azt is, hogy a térség államai nem alakítottak ki közös álláspontot az orosz energiafüggőség ügyében, továbbá, hogy Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban elhárító reflexek működnek a liberális gondolkodásmóddal szemben.

A roma holokauszt emléknapján Európa legfőbb emberi jogi felelőse arra figyelmeztetett, hogy a földrészen a cigányság továbbra is jogsértéseknek és hátrányos megkülönböztetésnek van kitéve – jelenti a New York Times/Washington Post/Yahoo/AP. A háború idején a náci Németország és szövetségesei legalább 220 ezer romát öltek meg, az áldozatok negyede magyar volt. Nils Muiznieks, az Európai Tanács nevében hangsúlyozta, hogy ismerni kell a történelmet, mert anélkül nem érthető meg e kisebbség jelenlegi helyzete, ideértve a roma nők kényszersterilizálását, a rendőrségen etnikai alapon vezetett nyilvántartást, valamint azt, hogy igen sok roma kis gyerek nő fel állami gondozásban. Budapesten a megemlékezést a roma holokauszt emlékművénél tartották, amelyet vandálok többször is megrongáltak.

Mintegy félmillió romát gyilkoltak meg a második világháború idején, de magyar történészek úgy gondolják, hogy ez a szám akár négyszer nagyobb is lehet – tudósít az Al-Jazeera. Magyarországról annak idején 900 helyről hurcolták táborokba a cigányokat, csak éppen az érintettek és családtagjaik sokáig nem beszélhettek róla. Bársony János a Roma Intézettől a riportban rámutat, hogy népének tagjai 1945 után sem élhettek szabadon, megmaradt az elnyomás, a rasszizmus, a fehér felsőbbrendűség. A tudósító hozzáteszi: Magyarország az ügyben sem tett sokat, hogy elismerje szövetségét a nácizmussal. Az összeállításban megszólal Lakatos Béla, az egyetlen hazai roma polgármester, aki azt nehezményezi, hogy holokauszt kapcsán a tankönyvekben nem szerepelnek a romák, az ő sorsukat kitörölték. A film azzal zárul, hogy a romák Európa legelnyomottabb népcsoportját alkotják, amelynek sem eszköze, sem lehetősége nincsen, hogy megírja a saját történelmét.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

 

Címkék