Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Liechtensteini filatélia: almától az Unimogig – közös bélyeg Szlovéniával

Liechtensteini filatélia: almától az Unimogig – közös bélyeg Szlovéniával
Infovilág

Jól karbantartott pásztorkunyhóival a Velika Planina különösen vonzó turisztikai terület. A bélyegkép is egy csokorra való jellegzetes pásztorkonyhót örökít meg a fennsíkon elterülő legelők közepén. A legrégebbiek Die ältesten ovális alaprajzúak. Középpontjuk a konyha, ahol még ma is sajtot készítik. A Malbun-völgy területét máig alpesi legelőként, mezőgazdasági célra hasznosítják. 



A liechtensteini gyűjtemények tematikus sorozat lgfrissebb tagjai a múlt évtizedek haszonjárműveit mutatják be.

Kevesen tudják, hogy hetven esztendővel ezelőtt ebben a kicsiny országban gyártották a Kaiser autótraktort; az Opel Kadett négyhengeres motorja hajtotta meg a mezőgazdaságban évtizedekig kiválóan szolgált. Ez látható a 0,85 svájci frank névértékű bélyegen.

Az 1967-től gyártott és gyorsan közkedveltté vált Raimündle traktor karosszériáját egy tehergépjárműtől vették át tervezői. Ötezerhétszáz köbcentis V8-as motor hajtotta. A
bélyeg névértéke egy frank.


Az 1953-ban alkotott Unimogot a maga idejében a svájci hadsereg híradóegységei használták; a bélyeg névértéke 1,40 frank. 

 

Az írországi Ford Motor Company 1921-ben sorozatban gyártotta az 1,90 frankos bélyegen megörökített Fordson traktort, melynek alváza öntöttvasból készült.

Nyolc alkalmi bélyeget jelentetett meg a liechtensteini filatélia egy kisíven, valamennyi a parányi országban termesztett egy-egy almafajtát ábrázolja; ezzel a kiadással nyitja meg a hercegség postaigazgatása a legújabb, a régi gyümölcsfajtákat bemutató bélyegsorozatát. Ez alkalommal a Berlepsch, a Bohnapfel, a Damason Reinette, a Goldparmäne, a Leuser, a Rollapfel, a Rösli Marie és a Triesenberger Weinapfel szerepel a bélyegíven. Az egy-egyfrankos bélyegek fényképi hűséggel mutatják be a gyümölcsöket.

A múlt évszázadok során rengeteg növényi kultúra alakult az Alpok, a Rajna vidékén, és valamennyi jól alkalmazkodott a helyi éghajlati adottságokhoz. Sajnos, mostanra nagyon sok kihalt, eltűnt e régi növény- és gyűmölcsfajtákból – velük együtt az ízek, és zamatok is. A Hortus egyesülés kezdeményezésére és tagjainak szorgalmával 2006 óta  Liechtensteinben jó 2200, régi fafajtát ültettek.

Címkék