Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Stadler Flirt motorvonatokkal gazdagodik a MÁV és a GYSEV

Stadler Flirt motorvonatokkal gazdagodik a MÁV és a GYSEV
Infovilág

A 21. lehetne a vasút évszázada, hiszen egyre többen pártolnak vissza a gyorsabb vonathoz, különösen azokon a vonalakon, ahol a pályát is korszerűsítették, és így a menetidő is csökkenhet. Erről a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt újságírók előtt abból az alkalomból, hogy az állami cég 21 motorvonatot vásárol a Stadlertől – egyenként 5,788 millió euróért. Az első járműveket októberben szállítja a gyártó, míg az utolsók jövő év decemberéig érkeznek Magyarországra.

Nem egészen másfél év múlva tehát már összesen 133 ilyen szerelvény robog a hazai pályákon. Ha egymáshoz kapcsolnák őket, együttes hosszúságuk elérné a tíz kilométert. A motovonatok évente 58 millió utast szállítanak és összesen több mint 24 millió kilométert tesznek meg. Az sem mellékes szempont, hogy svájci cég 450 magyar munkavállalót foglalkoztat, és Szolnokon gyártják a szerelvények forgóvázait.

A mostani közbeszerzést két különálló részre bontva írták ki. A pályázók egymástól függetlenül tehettek ajánlatot hat, illetve tizenöt motorvonat szállítására. Ezt az eljárást az indokolta, hogy hat jármű beszerzését az idén záródó közlekedéso operatív program, tizenöt vonat vásárlását pedig az integrált közlekedésfejlesztési operatív program forrásaiból fedezik.

„A Stadler tízéves magyarországi jelenléte alatt 130-nál is több, magas műszaki színvonalat képviselő vonatot értékesített, ebből 123-at a MÁV részére. Büszkék vagyunk, hogy az évek során a Magyar Államvasutak újkori történetének egyik nagy beszállítójává válhattunk” – hangsúlyozta a Stadler Rail Csoport igazgatója.

Az akadálymentesített járműveken 211 ülőhelyet alakítottak ki, végsebességük pedig 160 km/óra. A légkondicionált motorvonatokat a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, tágas, kerekesszékek és kerékpárok fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyedén használható mosdóval, WiFi-sugárzóval, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal látták el. A járműveket a gyártó ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel is felszereli, hogy az európai uniós forrásokból felújított vasútvonalakon is160 km/ó sebességgel közlekedhessenek. 

Címkék