Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

UNHCR: négymilliónál is több szíriai menekült – csaknem üres a humantárius kassza

UNHCR: négymilliónál is több szíriai menekült – csaknem üres a humantárius kassza
Infovilág

„Egy emberöltő óta ez a legnagyobb olyan menekülttömeg, amelyet egyetlen konfliktus okozott. Olyan emberekről van szó, akiknek égető szükségük van a világ támogatására, ám e helyett nyomorúságos körülmények között élnek, és egyre mélyebbre süllyednek a szegénységbe” – mondta António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Egyelőre semmi jele annak, hogy a szíriai konfliktus a végéhez közelednék, sőt, tragikus módon a válság élesedik, és a menekültek száma tovább növekszik. A menekültek szám alig tíz hónappal ezelőtt hárommillió volt, tehát nem egészen egy év alatt nőtt jó négymillióra. Ha a jelenlegi irányzat folytatódik, az UNHCR azzal számol, hogy a menekültek száma 2015 végére elérheti a 4,27 milliót.

„Növekszik ugyan azoknak a száma, akik a romló körülmények miatt útnak indulnak Európa felé és még tovább, de a menekültek igen nagy többsége a hazájában vagy a közeli országokban marad – hangsúlyozta António Guterres. – Nem tehetjük meg, hogy hagyjuk őket és az őket befogadó közösségeket még kétségbe ejtőbb helyzetbe sodródni.”

Csak az idén júniusban több mint 24 000 ember érkezett Törökországba Tel Abyad városából és Szíria más északi vidékeiről. Törökország, amely ma már a világ legtöbb menekültet befogadó országa, jelenleg a régióban élő szíriai menekültek mintegy 45 százalékának ad otthont.

A mai bő 4 millió szíriai menekültből 1 805 255 él Törökországban, 1 172 753 Libanonban, 629 128 Jordániában, 249 726 Irakban, 132 375 Egyiptomban és további 24 055 másutt Észak-Afrikában. Nem tartalmazza viszont ez a szám az Európában eddig menedéket kért több mint 270 ezer szíriait, valamint azt a sokezer menekültet, akit a válságövezetből a világ más országaiba áttelepítettek.

Mindeközben a szíriai menekülthelyzet kezelésének finanszírozása is hasonlóan nyomasztó problémává vált. Az UNHCR előzetesen úgy becsülte, hogy 2015-ben 5,5 milliárd dollárnyi nemzetközi humanitárius és fejlesztési segélyre lesz szükség. Ennek a pénznek a jó része nem másra kellene, mint hogy a segítségével elkerüljük, hogy a régió fő befogadó országai túlterheltté váljanak és destabilizálódjanak.

Csakhogy ennek az öt és fél milliárd dollárnak június végéig kevesebb mint egynegyede (24 százaléka) jött csupán össze. A következmény pedig az, hogy drámai mértékben tovább kell csökkenteni a menekülteknek juttatott az élelmiszersegélyeket, ráadásul az életmentő egészségügyi ellátás és a gyermekeik iskoláztatása is egyre elérhetetlenebbé válik a számukra.

A száműzetésbe kényszerült szíriaiak élete egyre könyörtelenebb. Jordániában például a menekülttáborokon kívül élők 86 százaléka él a napi 3,2 dolláros helyi szegénységi küszöb alatt. Libanonban pedig a menekültek 55 százaléka húzza meg magát emberi életre alkalmasnak jóindulattal sem nevezhető szállásokon.

Ahogyan a válság elhúzódik, szerte a régióban egyre halványul reménye, hogy a menekültek belátható időn belül hazatérhetnek. Ellenkezőleg: egyre nagyobb szegénységbe süllyednek, és rohamosan terjednek azok a rendkívül káros módszerek, amelyekkel túlélni igyekeznek – mint például a gyermekek munkára fogása, a koldulás vagy a korai gyermekházasságok. A már eleve sérülékeny befogadó országokban az álláslehetőségekért, lakhatásért, földterületekért, vízért és energiáért folyó mind élesebb verseny napról napra csökkenti ezeknek az országoknak a képességét, hogy kezelni tudják a hozzájuk menekülők növekvő tömegét és változatlanul támogatni tudják őket.

 

A menekültek nem és kor szerinti megoszlása:

 

férfi: 49,5%)    életkor        nő: 50,5%

 

9,1%                  0–4              8,6%

10,7%               5–11           10,1%

6,5%                  12–17         6,1%

21,8%               18–59         23,9%

1,3%                  60+             1,7%

A szíriai menekülthelyzet aktuális számait mutató, folyamatosan frissülő weboldal itt, tessék kattintani!

 

Címkék