Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az osztrákok többsége hajlandó segíteni a földönfutóknak

Az osztrákok többsége hajlandó segíteni a földönfutóknak
Infovilág

Akkor talán megfordulna negatív hozzáállásuk azok ügyében, akik Eritreából és Szíriából, a háború és az elnyomatás elől menekülnek el – tudósít a Newsweek. Az Etiópiából kivált országban minden férfit és független lányt berántanak, a legtöbbjüket gyakorlatilag életfogytiglanra, vagyis aktív életük teljes időszakára. Kényszerítik őket, hogy a nemzeti szolgálat keretében civil munkát végezzenek. 

A csaknem két héttel ezelőtti uniós csúcson a legtöbb közép-európai államfő reakciója mégis szégyenletes volt, úgy hogyaz olasz kormányfő meg is jegyezte: ha ez a szolidaritás, akkor ne vesztegessük rá az időnket. Ami azt illeti, az Orbán-kormány tényleg nem is vesztegeti, kerítést akar emelni a szerb határ mentén. Magyarországnak programja van az ilyen intézkedésekre, mert ki akarja fogni a szelet a szélsőséges, idegengyűlölő Jobbik vitorlájából…

A karintiai Krumpendorf rendőr-laktanyájának udvarán 240 meneklült számára rendeztek be ideiglenes szálláshelyet. (© Kleine Zeitung/Schimanz)
Az osztrákok többsége úgy látja, hogy Európán belül Magyarország viszonyul a legrosszabbul a menekültkérdéshez, de a megkérdezettek nagy része nem pártolja a görög és a brit eljárásmódot sem – írja a Die Presse. Kedvezően ítéli meg viszont azt, ahogyan a németek és az olaszok bánnak a menedékkérőkkel. A legfrissebb ausztriai felmérés azt is kimutatta, hogy a lakosság többsége szerint a Faymann-kormány sem dicsekedhet ezen a területen, az emberek a menekültszervezetek által nyújtott segítséget becsülik a legtöbbre, utána pedig az egyház következik. A Belügyminisztériumot még a települések is megelőzik. Figyelemreméltó, hogy az osztrákok többsége igencsak hajlandó segíteni a menekülteknek és nem tart attól, hogy azok elveszik a munkájukat…

 
A menekültek nem szívesen vannak Magyarországon („Nur ungern in Ungarn”), ahogy lehet, tovább is állnak, de a hét befogadó állomás így is csúcsra jár – összegzi Bicskén szerzett tapasztalatait a Der Standard munkatársa. A kormány mindenesetre kétes akciókkal reagál a rohamra. Előbb – éppen a kvótákkal foglalkozó uniós csúcs előtt – bejelentette, hogy átmenetileg hatályon kívül helyezi a dublini szabályozás alkalmazását, majd ezt visszavonta. Viszont kitart amellett, hogy határzárat létesít délen.

A hatalom semmilyen lehetőséget nem hagy ki, hogy az illegális bevándorlók ellen kampányoljon. Bicskén, a táborban maximum 500 embert lehetne elhelyezni, most kétszer annyian vannak. Mindenütt alszanak, a folyosókon, az étkezőkben, sátrakban, a csupasz földön. A segélyszervezetek munkatársai azt tapasztalják, hogy a lakosságon belül erősödik a szolidaritás a menekültek iránt, de egyidejűleg fokozódik az elutasítás is. Az ország megítélése romlik más államok részéről. A Bevándorlási Hivatal illetékes vezetője azonban visszautasítja a bánásmód miatti bírálatokat.

 
A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék