Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Válaszd az egyenlőséget! – kitüntetéseket adták át a szövetkezetek nemzetközi napján

Válaszd az egyenlőséget! – kitüntetéseket adták át a szövetkezetek nemzetközi napján
Infovilág

Az idén az Egyesült Nemzetek Szervezete is fölhívta a figyelmet a szövetkezésben rejlő lehetőségekre, hiszen immár több mint egymilliárd ember összefogása bizonyítja, hogy ezzel a gazdálkodási formával csökkenthetők az egyenlőtlenségek. Korunk egyik, ha nem a legnagyobb problémája, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek lesznek. A gazdasági javakkal – a szegények táborához mérten – elenyésző létszámú érdekcsoportok rendelkeznek, ami nemcsak igazságtalan, hanem egyre instabilabbá teszi a világ.

A szövetkezeti rendszer viszont esélyt teremt a globális társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek mérsékléséhez. Ünnepi beszédében Patay Vilmos, az OSZT elnöke egyebek mellett azt fejtegette, hogy „a szövetkezeti alapelvekben rejlő egyenlőség nem egyenlősdi, hanem az egyén számára teremt a tevőleges részvételével arányos mértékű lehetőségeket.” Ennek a demokratikus modellnek köszönhetően fenntarthatóbb lehet a fejlődés; az árukhoz, szolgáltatásokhoz így azok is eljuthatnak, akik egyébként az egyenlőtlenségek kárvallottjai. Nem szólva arról, hogy jövedelemhez juthatnak olyanok, akik a munkaerőpiacon esetleg hiába próbálkoznak. Jó példa erre az diákszövetkezetek esete.

A szektor működése nemrég még igencsak akadozott, ám a jogszabályi rendezés, a fordított áfa bevezetése átláthatóbb kiörülményeket eredményezett. Ma már a passzív és az aktív hallgatók egyaránt dolgozhatnak, és a 25 évesnél fiatalabbak körében az diákszövetkezetek nyújtotta munkalehetőségek révén csökkent a munkanélküliség.

Patay szerint a szövetkezeti szektor súlyának sokat köszönhetnek Magyarország versenytársai. Ezekben az államokban hazánkkal egybevetve élénkebb a szövetkezetek gazdasági aktivitása.

Magyarországon a szövetkezeti vállalkozások száma meghaladja ugyan a 4500-at, a tagok száma viszont átlagosan 70 alatt van. Némi változást, növekedést az uniós csatlakozás hozott a szociális és agrármarketing szövetkezetek megjelenésével. A legnagyobb szervezeti gyarapodást a szociális szövetkezetek mutatták, számuk meghaladja a kétezret.

Az ünnepségen Szövetkezeti Érdemrendeket adtak át a Városliget-Vajdahunyadvár Magyar Mezőgazdasági Múzeumában. Kitüntetésben részesült Demján Sándor, dr. Sándor Péter, dr. Vityi Istvánné, Fehér Miklós, Karácsony Mihály, Pekó László, Petróczkiné dr. Imre Veronika és Szeremley Béla.

Címkék