Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Alcatel Onetouch Idol 3: talpra áll, szembe néz – okostelefon a javából

Alcatel Onetouch Idol 3: talpra áll, szembe néz – okostelefon a javából
Infovilág

Mindig talpra áll.A barcelonai premieren a francia Alcatel Onetouch kétféle változatban mutatta be az Idol 3-at: 4,7, illetve 5,5 hüvelykes képernyővel. (Szerkesztőségünk az utóbbit kapta tesztelésre.) Első pillantásra szembe ötlik: akárhogy vesszük is kézbe, képe, kezelőfelülete nyomban alkalmazkodik a helyzethez, azaz „talpra áll” a képernyőtartalom. (Kelj-fel-Jancsi-telefon!) Ennek megfelelően alul is, felül is van mikrofonja és hangszója (ráadásul sztereó; JBL’s Harman Clari-Fi Sound-System), tehát nem kell bajlódni vele, nyomban használható, „tüzelésre kész”. Legföljebb olyankor jön zavarba az Alcatel Idol 3 használója, amikor önarcképet (selfie) készít: ha a készülék „fejen áll” (bár a képernyője olyan, mintha „talpon állna”), akkor az elkészített kép is fejen áll… A hátsó kamera (a tehát a fő optika) számára teljesen mindegy, hogy miként – fejen vagy talpon állva – tartjuk-e a készüléket.

Ha már kamera: hátul 13 megapixel felbontású, autófókusszal, LED-vakuval, és természetesen nem csupán állóképek, hanem videók is készíthetők vele. Az elülső objektív 8 megapixeles, és ez is alkalmas 1080p-s mozgókép-felvételre. (A megadott képfelbontás egyébként csak 4–3 arányú felvételek esetében érvényes.)

Még mindig a kamerákról, még akkor is, ha nem fényképezőgépről, hanem telefonról van szó: napjaink okoskái képernyőjének az aránya 16–9, ekként az első kamerával 5,1, a hátsóval pedig „csak” 9,4 megapixeles képek készíthetők, és persze full HD-s videók – mindkét objektívvel.

Itt jegyezzük meg, hogy ez a jelenség nem csupán az Alcatel Idol 3 készülékére jellemző, hanem napjaink valamennyi okostelefonjára. Meggyőződésünk, hogy a mérnökök előbb-utóbb megtalálják a használó számára legjobb (minőségi) megoldást. Mindazonáltal nagyon jó minőségű, éles, színekben tobzódó, kiválóan nagyítható képek készíthetők az Alcatel e készülékével.

Szoftvereinek köszönhetően a fényképező képes az arc, a mosoly felismerésére, digitális zoomja nagy segítség a téma kiválasztásában, szükség szerint önkioldó, éjszakai felvételek készítésére is alkalmas, autofókusza az élességállításban nélkülözhetetlen, beállítás szerint feljegyzi a képre a földrajzi adatokat (geo tagging), panoráma-felvételek készíthetők vele.

A készülékházban a Qualcomm Snapdragon 615 jelű processzora az úr a maga nyolc – négy-négy 1,5, illetve 1 GHz-es – magjával. (A készülék processzorteljesítményét és vételárát tekintve – a nemzetközi szakirodalom adatait alapul véve – az Idol 3-nak ez a változata mintegy hatodával kedvezőbb arányt mutat.) A grafikát az Adreno 405 szolgáltatja.


Miként újabban szokásos, a gyártók két SIM-kártyára tervezik készülékeiket. Az Alcatel is, amely eleve 2 gigabájt munkatárolóval szállítja a készüléket. Ez a tárhely bővíthető egy SIM-kártya esetén 16, két SIM-kártya behelyezésével 32 GB-ra. És akinek még ez sem elegendő, az akár 128 GB kapacitású mikro SD-kártyát is elhelyezhet a SIM-kártya mellett. 

A Beállítások képernyő a már megszokott Android 5-ös, a menü is ugyanaz: ábécésorrendben találhatók az alkalmazások. Ha változtatni szeretnénk, a szokásos „kijelöl–húz” módon tehetjük a nyitó képernyőn.

Itt jegyezzük meg, hogy a képernyő alvásból ébreszteni hivatott kettős érintőmódja nem minden esetben működik. A 1920×1080 képpont felbontású, 16 millió szín megjelenítésére alkalmas, IPS-panelje kifogástalanul működik, az átlagosnál sokkal jobb képi megjelenítést produkál, betekintési szöge valamennyi irányból meglepően nagy, élessége 403 ppi, azaz négyzetmilliméterenként 252 képpont. Kapacitív érintőképernyője a technológiának megfelelő. Különösen kiválónak minősíthető a (laboratóriumi mérések szerint 578 cd/m2) fényereje, ami az ilyen típusú készülékek átlagánál csaknem másfélszer nagyobb. Azaz: napfényben is jól látható az Idol 3 képe. A képernyő tehát csúcsminőségű: éles, nagy fényerejű, magas minőségű, nagy – a készülék árához mérten különösen kiváló.

Kiemelkedő szolgáltatása, hogy ha biztonsági célból gazdája, használója „farkasszemet néz vele”, megjegyzi, és legközelebb már elegendő csak ránézni a készülékre, hogy biztonsági zárja föloldódjék. Idegenek akár évekig bámulhatják, nem hajlandó „szóba állni velük”…

Hang: egyszerűen kiváló. Az alul-fölül elhelyezett sztereóhangszórók kifogástalanul működnek; videók, filmek nézésekor – amikor is a készülék használója vízszintesen használja az okostelefonját – a térhatás tökéletesen érvényesül, szép, telt, torzítástól mentes hangzással ajándékozza meg a nézőt/hallgatót még maximális hangerő esetén is.

Essék szó a készülék külleméről, formájáról is. A legszembetűnőbb a karcsúsága, mindössze7,4 millimétervékony, tehát szerfölött lapos. A többi mérete: 152,7×75,14 mm, súlya a nagy teljesítményű (2910 mAó!) Li-Ion akkumulátor ellenére sem éri el a 15 dekát (147 gramm). Az akkuról tudni kell, hogy miután a telefon borítása nem nyitható, az áramforrást sem lehet kivenni belőle. Teljes feltöltéssel – egy hosszú vonatozás alkalmával – 505 percen át sikerült mozizni a telefonnal, amire mindeddig egyetlen, általunk tesztelt készülék sem volt képes. Ne feledjük, ráadásul5,5 hüvelykátlójú képernyőről van szó!

Jó lelkiismerettel leírható, hogy aki teheti (tehát van mintegy 90 ezer forintja okostelefonra), az ne sokat gondolkodjék, mivel jó választás lehet az Alcatel Onetouch Idol 3 (5,5 hüvelykes) készüléke, amellyel könnyen, jó hangminőséggel lehet telefonálni is. Szoftverellátottsága bőséges, ám akinek nem elegendő, az válasszon továbbiakat a Play áruházból. 

Címkék