Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vámpírok bálja a Pesti Magyar Színházban - újra

Vámpírok bálja a Pesti Magyar Színházban - újra
Infovilág

Nyolc évvel ezelőtt, 2007. június 30-án láthatták először a nézők a Vámpírok bálját. Simon Edit producert, a PS Produkció tulajdonosát arról faggatta tudósítónk: mi lehet az előadás sikerének titka.

Pásztor Ádám (Alfred) és Jegercsik Csaba (Professzor).

– Mi a titkos recept?

– A darabválasztás, az igényesség, a jó ízlés, a kitartó, professzionális munka, a musical olyan megjelenítése, amely magasra emeli a műfajt, rangot ad neki – sorolja Simon Edit. – Továbbá az állhatatos törekvés arra, hogy a közönség maradandó élményt kapjon, és újra visszatérjen. Először történt meg a hazai musicaljátszás történetében, hogy egy nagyszabású magánprodukciót külföldi alkotók állítottak színpadra úgy, ahogy azt Bécsben, a West Enden vagy a New York-i Broadwayn sokkal nagyobb hagyománnyal rendelkező színházak viszik színre.

Jelenet a 2. felvonásból.Ezt a minőséget sikerült nekünk is elérni, amire büszke vagyok. Jim Steinman nagyszerű muzsikája, Michael Kunze veretes szövege, Roman Polanski zsenialitása, filmes látásmódja, Cornelius Baltus kiváló színészvezetése, Dennis Callahan egyedülálló érzéke a darab speciális koreográfiai megjelenítésére, Kentaur csodálatos jelmez- és díszletötletei, valamintMiklós Tibornagyszerű fordítása mind-mind fontos alkotója a siker receptjének.

Köteles Géza operakarmester megtalálása szintén nemcsak a szerencse műve, hanem megalapozott szándékunk és tudatosságunk eredménye, köszönhetően Póka Balázs operaénekesnek, aki a produkció művészeti vezetője.

Pavletits Béla (Chagal) és Sári Éva (Magda).Természetesen egy jó csapat is kellett ahhoz, hogy ez az utánozhatatlan siker létrejöjjön, és nyolc éve azonos színvonalon működjék. Minden előadásra úgy tekintünk, mint egy újabb premierre. Továbbá a recepthez tartozik még az ideális helyszín, hiszen alkalmas színházépület nélkül nincs kiemelkedő előadás. Örülünk, hogy itt vagyunk aPesti MagyarSzínházban, az együttműködés csak jó eredményt hozhat mindannyiunk számára.

– A darab rendezője Cornelius Baltus, aki Roman Polanski munkatársaként érkezett Budapestre, hogy színpadra állítsa ezt a csodálatos musicalt. Hogyan emlékszik vissza a bemutatóra? Melyek voltak a magyar produkció emlékezetes pillanatai?

– Különleges feladat volt Magyarországon rendezni ezt a világhírű, kultikus darabot  – eleveníti fel az emlékeket a darab rendezője, Cornelius Baltus. – A szereplők számára szokatlan módszerekkel dolgoztunk, kemény próbákat éltünk át mindannyian. Meglepő volt a magyar szereplők fogékonysága és lelkesedése, minden szavamat figyelték, elfogadták. Különösen jólesett, amikor arról beszéltek, hogy ilyen tanulságos, alapos próbafolyamatban még nem vettek részt. Nagyon szeretem ezt a csapatot, hatalmas élmény volt vele dolgozni minden egyes nap a sűrű, három hónapos próbaidőszak alatt.

– Köteles Géza karmester elsősorban operákat vezényelt, és talán az első kiruccanása a musical világába. Elmondható, hogy a Vámpírok bálja által szerette meg a műfajt? 

– A Vámpírok bálja volt az első musical-produkció, ami karmesterként megtalált, és elképesztő élmény volt számomra a felismerés, hogy a musicaljátszásban is létezik az az „operai” magas színvonal, ami miatt méltán nevezik sokan a musicalt korunk operájának – magyarázza Köteles Géza. – Hatalmas vehemenciával vetettem bele magamat ebbe a munkába, és az éberség, a megosztott figyelem és a magas színvonal fenntartásával járó jótékony stressz mértéke az évek múlásával sem hagyott alább.

Olyannyira bonyolult ez a musical-show, hogy nagy odafigyelést, alkalmazkodóképességet, önfegyelmet és következetes szigort is követel. A színpad és a zene olyan mértékű összjátéka szükséges ebben a darabban, ami csak a legkifinomultabb operaelőadásokra jellemző.

A Vámpírok bálja produkció teljes társulata.

– Mennyiben más a siker receptje az opera, illetve a musical világában? Vagy a kulcs tulajdonképpen ugyanaz: mindkét esetben a színvonalas teljesítmény vezet a sikerhez?

– A tehetség mellett a legfontosabb hittételem a pályán a munkába fektetett energia, a minőség örökös, makacs akarása. – vallja a karmester, Köteles Géza. –  Nem mondom, hogy ez minden esetben hálás feladat, a Vámpírok bálja sikere mégis azt igazolja, hogy a magas szakmai színvonal az egyetlen üdvözítő út.

Roman Polanski és Egyházi Géza.Az operában a zenére mozdulnak a művészek, itt viszont a mozgásra kell nagyon pontosan hoznom a megfelelő zenei részt. A rockszekcióval való munka is új volt számomra. Ebben a darabban a cselekmény határozza meg a zenét. Így tudja végig a székbe szögezni a nézőt, fokozni a feszültséget, és elérni, hogy minden előadás végén kitörjön az őrületes ováció.

A próbák nagyon jó hangulatban teltek. A producer,Simon Edit nagygondot fordít arra, hogy jó érzés legyen a társulat részének lenni. Maga a darab is összetartja az embereket, kivétel nélkül mindenki imádja, aki csinálja. Ez rengeteg nehézségen átlendít minket.

– Sokan Krolock gróf legszebb áriáiért jönnek el újra és újra megnézni az előadást. Hogyan dolgozta fel Egyházi Géza azt a sikert, amelyet a Vámpírok bálja hozott? Hogyan lehet a csúcson maradni, megőrizni és az újabb művészi feladatokra adaptálni ezt a népszerűséget?

– Szinte az utcáról belépve kaptam ezt a főszerepet – emlékezik Egyházi Géza. – Azóta, mondhatom, hogy rengeteget fejlődtem, ez a szerep nekem sok más lehetőséget is hozott. Nagyon boldog voltam, váratlan volt számomra ez az elsöprő siker. Ilyen élményben, azt hiszem, többet már nem lesz részem. Ezt dédelgetnem kell, vigyáznom kell rá. Számomra a hírnév annyira nem fontos, sokkal fontosabb az, hogy minél nagyobb örömet szerezzek a közönségnek, hogy megérezzék a nézőtéren ülők a színházi élmény különlegességét.

Valójában Krolock gróf az igazi sztár és mi, Bot Gábor és Langer Soma barátommal, kollégámmal osztozunk a sikerében. 

Címkék