Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Halálbüntetés? Magyarország lépjen ki az EU-ból! – Újjáépülhet a vasfüggöny

Halálbüntetés? Magyarország lépjen ki az EU-ból! – Újjáépülhet a vasfüggöny
Infovilág

A osztrák Der Standard a jobboldali populizmus sikerének tartja a Szabadságpárt látványos előretörését Ausztria legkeletibb tartományában, Burgenlandban. Az FPÖ főként a bevándorlással riogatta az embereket a tegnapi tartományi választások előtt; a vasárnapi választáson csaknem megkétszerezte szavazatainak számát, a határellenőrzés visszaállítását követelte, jóllehet a helyi statisztika szerint Ausztria egyetlen más tartományában sem követnek el olyan kevés bűncselekményt, mint éppen Burgenlandban.

Csakhogy sokan nem hittek a számoknak és a Szabadságpártra voksoltak. Ha most a tartományfőnök az új erővel lép koalícióra, akkor nem kizárt, hogy a jövőben alkalmanként ellenőriznék a forgalmat a magyar határon, és helyi őrjáratok jelennének meg a településeken. Utóbbiak jogot kapnának, hogy elkérjék a személyi okmányokat, vagyis létrejönnének a Jobbik burgenlandi változatának csírái. Tehát kifejlődhetnének Orbánország legálisan választott rohamosztagai. És mivel 2020 végén várhatóan megszűnik az uniótól kapott támogatás, Burgenland első embere a jelek szerint a magyar kormányfő helyi mutánsává lép elő: vagyis olyan pátriárkává, aki lesöpri az asztalról a bírálatot.  

A most megjelent tilalmi lista arra utal, hogy Oroszország megpróbálja barátokra és ellenségekre osztani az uniót, miközben küszködik azzal, hogy megromlottak a kapcsolatok a 28-kal – írja a Financial Times. A 89 személyes névsorban nincsenek magyar, olasz, osztrák és szlovák nevek, ezek az országok ugyanis barátságosabb álláspontot tanúsítanak Moszkva iránt. Ellenben nagyon is rajta vannak a listán olyan államok politikusai és más hivatalos személyiségei, amelyek leginkább szorgalmazták a szankciókat a Krím megszállása után. Tehát lengyelek, baltiak, svédek és britek. Egyébként az uniónak néhány hét múlva kell dönteni a megtorló intézkedések meghosszabbításáról. 

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!  

Címkék