Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eurobarométer: az EU-polgárok a humanitárius segítség mellett

Eurobarométer: az EU-polgárok a humanitárius segítség mellett
Infovilág

Ezek a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatban végzett legfrissebb Eurobarométer-felmérés legfontosabb üzenetei.

„Az európaiak szolidaritása világszerte emberek százmillióinak ad reményt, akiknek konfliktusok, lakóhelyük kényszerű elhagyása vagy természeti katasztrófák miatt a puszta túléléshez van segítségre szükségük. Büszke vagyok arra, hogy polgáraink ilyen mértékben támogatják Európa humanitárius tevékenységét: ez erőt ad az Uniónak ahhoz, hogy továbbra is a jó dolgok előmozdítója legyen ebben az egyre összetettebb világban”mondta Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős uniós biztos.

Az uniós polgárok egyre tudatosabbak az EU humanitárius segítségnyújtási tevékenységét illetően. A felmérés szerint 76%-uk általában véve tudja, milyen munkát végez az EU ezen a területen (2012-ben 68%). Jól ismertek az EU olyan nagy válságokra adott konkrét válaszai is, mint például az ebolajárvány Nyugat-Afrikában.

Az európaiak leginkább az internetet használják tájékozódásuk forrásaként a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatban, ezt követi a televízió és a sajtó.

A válaszadók nagy többsége (84%-a) támogatja az EU Segítségnyújtási Önkéntes-szolgálatát is, mely kezdeményezés részeként humanitárius segítségnyújtást végző önkénteseket küld az EU a világ minden tájára. Az EU első segítségnyújtási önkéntesei már több mint egy éve a terepen vannak, és számos lezdeményezésben vesznek részt.

Az EU egésze – az Az Európai Unió humanitárius segítségnyújtásának támogatottsága emelkedett a gazdasági válság ellenére. Tíz európai polgárból kilenc (90%!) fontosnak tartja, hogy az EU továbbra is finanszírozzon humanitárius segítségnyújtást. Ez két százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2012. évi felméréshez képest. Csaknem ugyanennyien (85%) támogatják a humanitárius segítségnyújtás finanszírozását az európai gazdasági válság ellenére. és a tagállamok együttesen – a világ legnagyobb donora a humanitárius segítségnyújtásban.

Az Európai Bizottság életmentő segítséget nyújt világszerte. Ezt a segítséget az ENSZ ügynökségeivel, nem kormányszervezetekkel és olyan nemzetközi szervezetekkel partnerségben adja, mint például a Vöröskereszt.

A humanitárius segítségnyújtásról szóló tematikus Eurobarométer-felmérést a 28 EU-tagországban készítették 2015. március 21–30. között. Jó 28 ezren válaszoltak személyesen a kérdésekre, mondták el az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásáról alkotott véleményüket.

A felmérés magyarországi eredményei itt, tessék kattintani!

 

 

Címkék