Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vitázik a világ ifjúsága Magyarországon: lányok az élen

Vitázik a világ ifjúsága Magyarországon: lányok az élen
Infovilág

Meggyőző retorikai képességeinek köszönhetően a budapesti Ryan Anna megnyerte a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjét. Anna, az ELTE Trefort Ágoston Gimnázium tanulója elkápráztatta a jelenlévőket vitapartnereire figyelésével és meggyőző érvelésével az állami tankönyv-monopólium bevezetése ellen, ezért megnyerte az 5. magyarországi döntőt.

Anna a második helyezett Dörner Csengével, a Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával együtt képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőhéten október 19–24. között Rigában. Ott találkoznak az észt, a lett, a litván, a lengyel, az orosz, a cseh és az ukrajnai döntősökkel és a nemzetközi vetélkedő dobogós helyeiért szállnak vitába egymással.

A döntősök.

A harmadik helyezett Schlink Melinda, a negyedik Caules Anna; mindkettő a Deutsche Schule Budapest diákja.

Az Andrássy Egyetem tükörtermében a közönség izgatottan hallgatta a vitákat, és nagy tapssal értékelte az eredményt. A Vitázik a világ ifjúsága kezdeményezés közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy időszerű társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folytatott viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőt Magyarországon 2010 óta rendezik meg. Ebben a tanítási évben 16 iskolából több mint 450 tanuló vett részt.  A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő – közép- és kelet-európai országos vetélkedő – a Goethe-Institut, a Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen közös rendezvénye, amelyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária,  a Magyarországi Németek Önkormányzata, a Konrad-Adenauer-Stiftung, az ÉMÁSZ és az Európai Parlament Greens/EFA frakciója támogat.

Címkék