Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Összefogás cukorbeteg gyermekekért – tízéves az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Összefogás cukorbeteg gyermekekért – tízéves az Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Infovilág

Másfél évvel ezelőtt, 2013 őszén indította útjára az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Belevalók néven ingyenes oktató programját pedagógusok és kisgyermeket nevelők számára. Az volt a cél, hogy a benne részt vevőket felkészítsék a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Ma Magyarországon gyakori, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket az óvodába, illetve iskolai ellátásuk körül is sok a kérdőjel. A B Belevalók azt szeretné, ha 2-3 éven belül az ország minden részébe eljutna a program, és minél több pedagógus szerezne ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. Eddig 17 helyszínen már több mint 1200 pedagógus vett részt a képzésen. Az előrejelzések szerint 5-10 éven belül nem lesz olyan oktatási intézmény Magyarországon, ahol ne lenne cukorbeteg gyermek.

Az alapítvány az egyik rangos hazai vállalattal, a magyar termék nagydíjas 77 Elektronika Kft.-vel és a Barkai László professzor elnökölte Magyar Diabetes Társasággal együttműködve nemcsak a képzés szakmai hátterét erősíti mostantól, de annak kibővítését is célul tűzte ki. Az eddig leginkább óvónőknek szóló programot a következő tanévtől kiterjesztik az iskolai alsó tagozatban tanító pedagógusokra is. Ha egy oktatási intézménybe cukorbeteg gyermek kerül, a Magyar Diabetes Társaság közreműködésével a regionális gondozóhely szakorvosa is bekapcsolódik az ismeretek átadásába, és a pedagógusok, szülők konkrét kérdéseinek megválaszolásával, valamint tanácsokkal segíti a gyermek minél szakszerűbb ellátását.

Az idén a KIA Motors Hungary Kft. is támogatja a programot, szakmai partnerként pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a Belevalókat, amely immár második éve az az ELTE hivatalos képzési programjának része. A Belevalókat bárki támogathatja adója 1%-ával is, amit május 20-ig lehet még felajánlani.

A programban részt vevők a szűrések során a legújabb fejlesztésű Dcont® Magor készüléket is használják majd. A 77 Elektronika 64. generációs „okos” készüléke a tárolt adatok alapján képes kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye hipoglikémiára, amikor a cukorszint a normális alsó érték alá csökken.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány céljaihoz a múlt 10 évben számos híresség is csatlakozott; közülük néhányan jelen voltak a szervezet mai sajtóeseményén, hogy együtt fújják el a gyertyákat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány születésnapi tortáján. Az édesség stílszerűen az alapítvány által, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével meghirdetett Magyarország Cukormentes Tortája verseny tavalyi legjobbja, a „Csokis kaland” volt. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó győztes torta megálmodója, Nándori László cukrászmester új szerepben jelenik meg az idei versenyen: a zsűriben kap helyet. Az idei legnagyobb újdonság, amit a szintén zsűritag Jókuti András gasztroblogger jelentett be, hogy a verseny mostantól nyílt: olyan cukrászdák is pályázhatnak, amelyek nem cukrász ipartestületi tagok. A nevezés határideje június 12. Az idén is csak egészséges tortarecepteket – azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákat – várnak. Júniusban startol a házi verseny is amatőröknek, házikuktáknak, értékes nyereményekkel.

A már hagyományos Cseppont-patikahét május 18-án kezdődik, amikor a már hagyományos vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett 27%-os mérőeszköz és 5%-os tesztcsík-akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Támogatók: a Roche és a Hartmann-Rico Hungária Kft.

Ezzel egy időben kezdődik az Egyszer Élünk Körút, az alapítvány ingyenes szűrőkörútja a legismertebb gasztro- és kulturális fesztiválokon, valamint családi napokon. A 77 Elektronikának és a Roche-nak, valamint a Hartmann-Rico Hungária Kft.-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét, egyes állomásokra az alapítványt az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. is elkíséri készítményeivel, a HerbaHáz dietetikusától pedig hasznos ismereteket szerezhetnek az érdeklődők az ételintoleranciáról és a cukorhelyettesítőkről. 

Címkék