Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Barroso nyilatkozat: aki bevezeti a halálbüntetést, távozzon az EU-ból

Barroso nyilatkozat: aki bevezeti a halálbüntetést, távozzon az EU-ból
Infovilág

Bombera Krisztina: Utódjának, Juncker elnök úrnak és nekünk, magyaroknak is, feladta a leckét a magyar miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy párbeszédre van szükség a halálbüntetés visszaállításáról. Jean-Claude Juncker azt mondta, ha Orbán miniszterelnök úr ezt akarná, abból harc lesz, ugyanis az Unió alapjogi kartája tiltja a halálbüntetést a tagállamokban. Orbán Viktor nem sokkal később az Európai Parlament elnökének, Martin Schultznak már azt mondta, Magyarország nem tervezi visszaállítani a halálbüntetést és betartja az uniós jogot. Pusztán VITA folyik a témában.

José Manuel Barroso: Egy dolog biztos: uniós tagállamban nem lehetséges a halálbüntetés. Ez alapfeltétel, az alapvető jogok része. Erről tehát már rég lezárult a vita, ezzel minden tagállam tisztában van, sőt, már tagjelöltként végiggondolhatta ezt. Persze nem ellenzem a társadalmi vitákat. Bármiről folyhat vita, hiszek a nyitott társadalomban, a demokráciában és a szabadságban. De legyünk közben őszinték: a vita kérdése nem lehet az, hogy legyen-e újra halálbüntetés. Ugyanis ez alapvető jogi kérdés az Unióban, amelynek nem lehet tagja olyan ország, ahol a halálbüntetést bevezetik. Úgy mondanám: ez része az európai civilizációról alkotott képünknek, megállapodásunknak.  És részben azért tartja sokra Európát a világ, mert előremutatóbban gondolkodunk a halálbüntetés kérdéséről. Egyértelmű mind a jogi, mind a politikai konszenzus arról, hogy az Unióban ez tilos, hogy a visszaállítása egész egyszerűen nem lehetséges. Persze ha egy tagállam mégis be akarja vezetni, megteheti. De ebben az esetben távozzon az Unióból.

BK: És mit gondol arról, ha vezető kormánypolitikusok hangoztatják, hogy a halálbüntetés hívei? Nálunk például a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János mondta ezt.

JMB: Nézze, mindenkinek tiszteletben tartom a véleményét, de ezzel nem értek egyet. Szerintem hiba ilyet mondani. De erre sajnos nem csak Európában van példa. Ahol most vagyunk, itt, az Egyesült Államokban legális a halálbüntetés és mindkét nagy párt politikusai közül sokan határozottan támogatják. És nemcsak a politikusok, hanem a polgárok is, sokan, ezzel tisztában vagyok. De nem értek velük egyet. Az európai értékek és elvek alapján állok, amelyekkel összeegyeztethetetlen a halálbüntetés.

Címkék