Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A szellemi tulajdon világnapja: tisztelgés az emberi tudás előtt

A szellemi tulajdon világnapja: tisztelgés az emberi tudás előtt
Infovilág

Az idén nemcsak a szellemi tulajdon világnapjáról, hanem az első magyar szabadalmi törvény megszületésének 120. évfordulójáról is megemlékeztek az Országházban. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által 2000-ben alapított Millenniumi Díj idei kitüntetettjei:

Debreceni Egyetem, Agrártudományi Központ

S’39 Hybrid Design Manifacture

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Snétberger Zenei Tehetség Központ

A rangos eseményt kezdeményező Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már jó ideje igyekszik reflektorfénybe állítani az alkotóerőt, a szellemi tulajdon oltalmának népszerűsítését és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel elismerését. Mint a mai ünnepségen is elhangzott: az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben, azaz az ember minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén.

A világnap idei budapesti ünnepségét a magyar szabadalmi rendszer létrejöttének 120. évfordulója alkalmából az Országház Felsőházi Termében rendezték meg. A Millenniumi Díjat Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke alapította és adta át.

 

A DÍJAZOTTAK:

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Az intézmény a betegségek, a gyógyítás és a test történetével kapcsolatos eszközöket, dokumentumokat és műalkotásokat gyűjti, dolgozza fel. Kutatásai hozzáférhetők a széles közönség számára is. Működése során folyamatos megújulásra törekszik, az ennek jegyében rendezett időszaki kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével jött létre. Az intézmény az idén, a nemzetközi Semmelweis-emlékévben ünnepli megnyitásának 50. évfordulóját. A múzeum teljes homlokzati felújításon esett át, és környezete is megszépült. Így a megújult épületben várja a közönséget állandó, illetve a „Vágod? Az olló és a design” című, aktuális időszaki kiállítása, május 6-án pedig „Selye János és a stresszelmélet” munkacímmel nyílik új tárlata. Az intézmény 2010-ben elnyerte "az év múzeuma" címet.

 

Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ

Az Agrártudományi Központ kutatási tevékenysége az agrárgazdaság teljes vertikumát felöleli. Pályázati úton évente megközelítően 600-700 millió forint támogatást nyernek el. Ezek döntő része többéves, konzorciumban, vállalatokkal együtt végzett kutatómunkát finanszíroz. Jelenleg 43 pályázati forrásból és 50 kutatási szerződés által támogatott tudományos projekt megvalósítása folyik. Az állattenyésztés, a növénytermesztés, a kertészet, a környezetgazdálkodás, a természetvédelem, a vadgazdálkodás, az élelmiszertudomány, a minőségbiztosítás, a gazdaságtudományok és a természettudományok területén folynak kutatások. Az agrártudományi központ több száz hazai és nemzetközi partnerrel működik együtt: felsőoktatási intézményekkel, kutatóintézetekkel, nagyvállalatokkal, valamint közép- és kisvállalkozásokkal.

 

S’39 Hybrid Design Manufacture (egykor: Szövetség’39)

Az S’39 Hybrid Design Manufacture elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik, melynek tárgya jellemzően a téralkotás valamely formája. A csoport tagjai: Baróthy Anna, Kolozsvári Csenge, Bozsó Melinda és Csernák Janka. Hozzájuk csatlakoznak a műhelyben alkotó művészek, művészcsoportok. Az S'39 nyitott műhely, befogadó közeget kínál kísérleti koncepcióik kifejlesztésére. Szövetség ’39-ben jelenleg tevékenykedő alkotók profilja: építészet, szobrászat, médiaművészet, számítógépes grafika, webdesign, kísérleti programozás, animáció, üvegtervezés.

 

Snétberger Zenei Tehetség Központ

Az Alapító – Snétberger Ferenc világhírű gitárművész – egy erős, Magyarországon és külföldön egyaránt elismert, példaértékű iskolát kívánt teremteni, amelyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek megalapozhatják zenei karrierjük elindítását. Céljuk a képzési programban résztvevő diákok tanulmányainak, valamint a számukra mentori segítséget nyújtó szakemberek munkájának, továbbfejlődésének támogatása. A központ – Snétberger Ferenc szakmai irányításával – 2011-től évente 60 tehetséges 12–20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására. A gyerekek számára az évi 12 hetes oktatás teljes mértékben ingyenes. A Snétberger Zenei Tehetség Központ folyamatosan várja a dzsesszre, világzenére és klasszikus zenére is nyitott, hangszeren már játszó fiatalok jelentkezését. 

Címkék