Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A túléléshez fel kell hajtani a digitális sztrádára – internet, okoseszközök, képernyők

A túléléshez fel kell hajtani a digitális sztrádára – internet, okoseszközök, képernyők
Infovilág

Van-e értelme okostelefon nélkül tv-t nézni? Lehet-e újságot csak digitálisan kiadni? Mi a kapcsolat a Facebook és a rádiózás között? Mire kattan rá az Y és a Z generáció? Egyebek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ május 12–13-án a Media Hungary konferencia. Az esemény több mint 200 hazai és külföldi szakértő segítségével világít rá a média- és reklámipar legfontosabb aktualitásaira.

A magyar médiapiac kezd magához térni a 2008-ban elharapódzó gazdasági válság által okozott sokkból. Az utóbbi néhány évben a digitális forradalom azonban teljesen átírta a játékszabályokat. A reklámbevételek elkezdtek nőni, azonban az internet és az okoseszközök a hirdetések mérhetőségének és hatékonyságának soha nem látott lehetőségeit teremtették meg. A hagyományos televíziók, újságok és rádiók közül így csak azok élhetik túl az átrendeződést, amelyek befogadják és integráltan használják az újgenerációs eszközöket.

A televíziózási szokásokat két nagyon fontos irányzat határozza meg jelenleg. Egyrészt a klasszikus tévénézést – főleg egyelőre a fiatalok körében – egyre inkább felváltja az „on demand” tartalomfogyasztás, vagyis, hogy az interneten keresztül okostévén, telefonon vagy tableten bárhol és bármikor megnézhetjük kedvenc műsorainkat, sorozatainkat vagy filmjeinket. Nem vagyunk tehát többé a televíziós csatornák előre meghatározott műsorrendjéhez kötve. Ennek a modellnek piacvezetője az egyesült államokbeli (ám hazánkból elérhetetlen) Netflix, amelynek üzleti modelljéről Juan Ramon Zarco, a Szilícium-völgyben, high-tech- és média ágazatban működő startupok befektetési tanácsadója tart előadást a rendezvényen.

A másik nagyon fontos irány a „second screen” (második képernyő) terjedése. Ez azt jelenti, hogy tévénézéskor egyre inkább jellemző egy második eszköz, okostelefon vagy táblagép párhuzamos használata. A hagyományos televizióknak erre a jelenségre reagálniuk kell. A téma kapcsán a két nagy hazai kereskedelmi televízió az RTL Klub és a TV2 , illetve a tematikus csatornákat üzemeltető (pl. MTV, Comedy Central, VIVA) Viacom is beszámol tapasztalatairól. Megtudható a többi között, hogy mennyire hatnak a nézettségre az olyan formátumok, amelyek mobilalkalmazással, szavazással, aktív nézői részvétellel működnek, milyen trendek jellemzőek ezen a területen. Arról is szó lesz, hogy egy olyan nagy nézettségű műsor mellé, mint a Rising Star mekkora használói aktivitás párosítható a szavazást lehetővé tevő „second screen” mobil alkalmazás segítségével.

A televíziózás hazai trendjei és hatásaik kapcsán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei is több átfogó előadás keretében osztják meg tapasztalataikat a rendezvényen.

A digitális átalakulás a nyomtatott lapok, magazinok piacát is gyökerestül felforgatja. Ezeknek a médiumoknak is mindent meg kell tenniük azért, hogy az internet és az okostechnológia nyújtotta lehetőségeket minél hatékonyabban kihasználják a túlélés céljából. Az online média térnyerése miatt egyre fontosabb, hogy a hagyományos újságok felépítsék digitális oszlopaikat. A konferencián a nagy, hazai lapkiadók szakemberei beszélnek majd arról, hogy egy kiadvány nyomtatott és online változata között milyen tartalmi és üzleti konvergenciák építhetők fel.

A rádióhallgatási szokásokra is alaposan rányomja a bélyegét az online technológiák és a közösségi média fejlődése. A Media Hungary egy külön szekcióban vizsgálja a rádiózás jelenét és jövőjét. Az előadók között lesznek a hazai közszolgálati és nagy kereskedelmi rádiók képviselői. Szó lesz a Facebook és a rádió közötti kapcsolatról, vagy az egyre inkább hódító podcast felhasználási lehetőségeiről.

A Media Hungary 2015 konferencia átfogó képet rajzol a reklámozás új lehetőségeiről is, a teljesítményalapú hirdetési piacról, a neuromarketingről, a tartalommarketingről, a nők szerepéről a médiában és cégvezetésben, illetve az Y és Z generációk tartalomfogyasztási szokásairól. 

Címkék