Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A gazdasági sikerek ellenére hanyatlik Orbán népszerűsége

A gazdasági sikerek ellenére hanyatlik Orbán népszerűsége
Infovilág

A Washington Postban olvastuk: áll a bál az Egyesült Államok és egyik legfontosabb európai szövetségese, Lengyelország között mivel az FBI igazgatója a minap a washingtoni holokauszt-múzeumban kijelentette: „…Az egykori német, lengyel és magyar gyilkosok, illetve bűntársaik, és rajtuk kívül még oly sokan másutt azt gondolják, hogy nem követtek el semmit. Meggyőzték magukat, hogy helyesen cselekedtek, azt csinálták, amit kellett”. Ráadásul a beszéd rövidített formában megjelent a Washington Postban.

Az ügy miatt tiltakozott az összes lengyel közjogi méltóság, a varsói amerikai nagykövetet behívatták a lengyel külügyminisztériumba. A diplomata, aki a napokban ott volt a varsói gettófelkelés 72. évfordulóján rendezett ünnepségen, a megbeszélés után úgy foglalt állást: téves azt sugallni, hogy a német nácikon kívül Lengyelország vagy bármely más állam felelős volt a holokausztért. Az ilyen vélemény ártalmas és sértő – tette hozzá. Az ügyben megszólalt a neves amerikai történész, Ann Applebaum, aki egyébként a lengyel parlament elnökének felesége, hangsúlyozva, hogy németek megszállták a lengyeleket, a lengyel állam megszűnt létezni, nem úgy, mint pl. Franciaországban a Vichy Köztársaság, amely kivette részét a deportálásokból.

Azután úgy folytatja a szakértő, hogy habár a körülmények eltérőek voltak, de teljesen egyértelmű a németek szerepe Magyarországon. Horthy és parlamentje antiszemita törvényeket hozott, kormányával szövetségre lépett a nácikkal. De a tömeggyilkosságok és a zsidók elhurcolása csak 1944 márciusában kezdődött, amikor feloszlott a kormány és a német hadsereg elfoglalta az országot.

Miután a magyar állam felbomlott, az országban eluralkodott az erőszak és törvények híján minden lehetségessé vált. Vagyis nem igaz, hogy a német, lengyel és magyar gyilkosok, illetve bűntársaik valamilyen formában felelősek lennének a holokausztért. Mint ahogy az sem felel meg a valóságnak, hogy a zsidók egykori kiirtása arról szólt volna, hogy létezett egy csomó, amúgy jó ember, aki meggyőzte magát, hogy helyesen járt el.

Applebaum szerint a lényeg éppen ellenkezőleg a félelem, a jogtalanság és a német állami terror által életre segített rémület. Ez a terror győzött meg egy sor embert arról, hogy olyasmit tegyenek, amiről tudták, hogy rettenetes.

Húsz magyar holokauszt-túlélő köszönetet mondott azoknak az amerikai katonáknak, akik 70 évvel ezelőtt megmentették őket. 1945.április 13-án mintegy 2500 rabot, köztük 560 gyereket vittek át vonattal a németországi Bergen-Belsenből a csehszlovákiai Theresienstadt-ba, amikor a 30. amerikai gyalogos hadosztály tagjai feltartóztatták a szerelvényt – tudósít a Washington Post/AP. A mostani eseményt Kádár Júlia szervezte, aki akkor 6 éves volt. Az érintettek, több tucat hozzátartozójuk társaságában skype-on fejezték ki hálájukat a többi közt az amerikai egység egykori összekötő tisztjének, aki kijelentette, hogy ez az ő jutalma...

A tudósítás kitér arra, hogy napjainkban Magyarországon hozzávetőleg 100 ezer zsidó él, egyre több a zsidó fesztiválok, iskolák és zsinagógák száma. Csakhogy nagyon sokan aggódnak az antiszemitizmus és a Jobbik előretörése miatt. A párt immár a Fidesz komoly kihívójának számít. Kádár Júlia elmondta, hogy az összejövetelen a túlélők csaknem fele nem akarta, hogy fénykép készüljön róluk. Félnek attól, hogy bárhol megjelenjen az arcmásuk.

A gazdasági sikerek ellenére hanyatlik a magyar miniszterelnök népszerűsége – tudósít a Yahoo/Reuters. A befektetők mind inkább keresik a magyar állampapírokat, vagyis igazat adnak a kormányfőnek, aki éveken át harcban állt az IMF-fel, Brüsszellel és a nemzetközi pénzügyi világgal, miután utóbbiak arra figyelmeztettek, hogy a magyar kormány politikája tönkreteszi a gazdaságot. Jóslatuk nem vált be, ám az emberek azt mondják: lehet, hogy javul a gazdasági helyzet, csak éppen ők ezt nem érzik. Sokkal inkább azt látják, hogy a hatalmon lévők a saját érdekeiket szolgálják, és csupán egy szűk réteg gazdagszik meg. Orbánnak sokat ártottak továbbá a hírek, amelyek szerint magas rangú Fidesz-vezetők olyan lakásokban élnek, amelyeket aligha vehettek a fizetésükből. Azután az internetadó kapcsán felvetődött, vajon nem hagyta-e cserben a politikai érzéke a miniszterelnököt. Majd jött a viszály Simicskával, a Heti Válasz a legutóbbi számában már azt írta, hogy a jelek szerint gyengül a fiatal demokraták kapcsolata a mindennapi valósággal, és hogy a párt a végleges hanyatlás felé csúszik. A Jobbik kiaknázza a Fidesz megpróbáltatásait, a kormánypárt egyfajta változataként ajánlkozik, de annál szókimondóbb, ugyanakkor nem sározódott be a hatalomban…

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék