Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Másfélmilliárdra perli a Médiatanácsot a Klubrádió

Másfélmilliárdra perli a Médiatanácsot a Klubrádió
Infovilág

Tetemes károkat okozott a Klubrádiónak, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa évekig állt vitában a rádióval a budapesti frekvenciáinak jogáért, és ez idő alatt a Médiatanács több jogsértést is elkövetett a Klubrádió ellen.

A rádió és a Médiatanács közti jogvita a fővárosi 95,3 MHz-es illetve a szintén fővárosi 92,9 MHz-es frekvenciával kapcsolatban alakult ki. Évekig tartott pereskedés után rádió végül mindkét frekvenciát megnyerte, de mivel csak egyiken sugározhat, a 92,9-es hullámhosszon szól 2014 februárjától.

Stock Richárd, a Klubrádió jogi vezérigazgató-helyettese az Origónak elmondta: amíg a 92,9-es frekvenciáról szólt a vita, addig a 95,3-on sugároztak, de azért a frekvenciáért fizetni kellett, így a követelt kártérítési összeg tizedét, mintegy 130 millió forintot ez a feleslegesen befizetett díj teszi ki.

Az összeg nagyobb része pedig a Klubrádió elmaradt reklámbevételei kiszámításából jött össze, hiszen Stock Richárd emlékeztetett: csak átmenetileg, 60–60 napokra kapták meg mindig az engedélyt a 92,9 MHz-re, így a hirdetők egy része a bizonytalan helyzetben elpártolt tőlük, árbevételük látványosan visszaesett.

„Csak a Klubrádió nem nyert a Médiatanács pályázatán”

A Klubrádió egy másik közleményt is kiadott az MTVA-val kapcsolatban. Mint írják, egy éven belül négyszer is elutasította a Médiatanács a Klubrádió 2015-i rezsipályázatát, először tartalmi okokra, majd forráshiányra hivatkozva. Eközben vannak olyan rádiók, melyek többször is kaptak rezsitámogatást.

„Az elutasításban két alkalommal is megjelölt tartalmi ok sem a pályázati kiírás szabályai, sem a hatályos jogszabályok alapján nem állt fenn, a beadványok a kiírásnak minden esetben megfeleltek” – írja a közlemény. 

Emlékeztetnek arra is, hogy „a pályázatokat elbíráló öttagú bizottság tagjai közt ott ül Kozma Ákos, aki 2004-benOrbán Viktor pártelnöki kabinetfőnöke volt, Sík Zoltán Nándor, aki az első Orbán-kormány idején informatikai kormánybiztos volt, Lupkovics Gábor Albert, aki aláírt egy Orbán Viktort támogató kommünikét, és a CÖF-öt is aktívan támogatja, valamint Vas Imre, aki magának a pályázatok kiírásában eljáró MTVA-nak a munkatársa”.

Címkék