Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Törvényes” megszállás– Szovjet csapatok Magyarországon 1944–1947 között

„Törvényes” megszállás– Szovjet csapatok Magyarországon 1944–1947 között
Infovilág

Az alkotók szándéka szerint elengedhetetlen, hogy a második világháborút követő időszakot módszeres levéltári alapkutatásokon alapuló forráskiadvány elkészítésével mutassuk be. A magyar történettudomány az 1990-et megelőző időszakban is megjelentett mai értelemben is időtálló munkákat, de országos keresztmetszetet nyújtó, kiegyensúlyozott szemléletű, tárgyilagos, szigorúan tudományos igényű kiadványok csak a rendszerváltozás után láttak napvilágot, főként a levéltáros társadalom, illetőleg az Országos Levéltár tudós levéltárosainak (Szűcs Lászlóés G. Vass István) munkái nyomán.

Az említettek mellett más műhelyekben is készültek kiváló dokumentumkötetek. A „Törvényes” megszállás” levéltárosai ezen a széles nyomvonalon haladva, de nem magyar belpolitika egészére, hanem a szovjet csapatok hazai megszálló tevékenységére összpontosítva válogatták a forrásokat. A dokumentumok nem csak a negatív kilengéseket mutatják be, hanem a szerkesztő törekedett kiegyensúlyozott történelmi körképet nyújtani.

Úgy véljük, az MNL Országos Levéltára és a 20 megyei levéltár munkatársai tudásuk legjavát nyújtva tárták fel és válogatták ki az eddig nem publikált levéltári dokumentumokat.

Az iratok közreadásával nemcsak a korszakkal foglalkozó szaktörténészek, történelemtanárok munkáját kívánják segíteni, hanem a szélesebb olvasóközönség érdeklődését is fel szeretnék kelteni. Remélhetőleg minél több olvasóhoz eljut majd ez a könyv, hiszen az itt publikált, gyakran izgalmas iratok egy olyan történelmi korszakot elevenítenek fel, amely sokak számára ismerős akár saját tapasztalataik nyomán, akár szüleik, nagyszüleik elbeszélései révén. A Magyarországra bevonult nagyszámú szovjet haderő tevékenysége ugyanis szinte minden család életére hatott valamilyen módon.

Címkék