Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai beruházási terv: Katainen alelnök holnap hazánkban tárgyal

Európai beruházási terv: Katainen alelnök holnap hazánkban tárgyal
Infovilág

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban Jyrki Katainen eszmecserét folytat a kkv-k, a befektetők, civil szervezetek és kutatóintézetek képviselőivel, valamint egyetemi hallgatókkal fog beszélgetni Európa jövőjéről. Az alelnök a részben uniós finanszírozású nyílt innovációs platformot, a Demolat is meglátogatja, mely informatikai, mérnöki, tervezési, marketing és üzleti területen valósít meg projekteket, szervez tanfolyamokat.

Katainen alelnök ekként nyilatkozott magyarországi látogatásáról: „Nagy öröm számomra, hogy magyarországi partnereink körében népszerűsíthetem az európai beruházási tervet. Biztos vagyok benne, hogy konstruktív találkozókban lesz részem a kormánnyal, a parlamenttel és a vállalkozásokkal. Emellett nagyon örülök, hogy a helsinki Demolánál tett, fölöttébb érdekes látogatásom után egy újabb Demola-központot ismerhetek meg. Ez az innovációs csomópont olyan inspiráció-forrás, és tipikusan olyan projekt, mint amelyek támogatására megszületett a beruházási tervünk.”

„Az EU beruházási terve új lendületet adhat az iskoláknak, egyetemeknek és az innovatív vállalkozásoknak Európa-szerte, így Magyarországon is – mondta Navracsics biztos. – Azt szeretnénk, hogy mindenki, akinek új ötletei, tervei vannak, bátran álljon elő azokkal, hogy  részesülhessenek a beruházási terv által nyújtott támogatásból.”

Magyarországon jelenleg erős gazdasági fellendülés figyelhető meg. A 2014. évi 3,6%-os reál GDP-növekedési rátája a legmagasabbak között van Európában. 2013-ban Magyarországon növekedett a beruházási tevékenység, majd 2014-ben elérte a kiemelkedően magas 11,7%-os nettó éves növekedési szintet. A következő években ez az ütem várhatóan lassulni fog az alacsonyabb szintű közberuházások és közvetlen külföldi befektetések miatt. Ebben az összefüggésben a K+F és az innovációs beruházások segítenék Magyarországot a gazdasági fellendülés folytatásában, valamint a munkahelyteremtés és a GDP-növekedési ráta fenntartásában.
     
Az európai beruházási terv a következő három évben (2015–17) legalább 315 milliárd euró összegű köz- és magánberuházást fog mozgósítani. Valamennyi rendezvénysorozat célja az európai beruházási terv három elemének népszerűsítése:

1. A beruházásfinanszírozás mozgósítása 

A Bizottság január 13-án elfogadta az Európai Stratégiai Beruházási Alapra (ESBA) irányuló jogalkotási javaslatot. Valamennyi uniós intézmény szilárd politikai szándéka szerint a cél az, hogy 2015 nyaráig elfogadják az ESBA-rendelettervezetet avégett, hogy legkésőbb 2015 szeptemberében létre lehessen hozni az Európai Stratégiai Beruházási Alapot, és még az ősszel megindulhassanak a finanszírozások.

2. Az új projektportfólió 

Létrehozzák az európai beruházási lehetőségekről szóló portált, amely biztosítani fogja az átláthatóságot a beruházók számára. A technikai segítségnyújtás céljára létrehozott új platform biztosítja majd, hogy valamennyi projekt jól strukturált legyen, és megfeleljen a szabályozási követelményeknek.

3. Szabályozási reformok 

A Bizottság azon dolgozik, hogy a 2015. évi munkaprogramjának megfelelően felszámolja a beruházások útjában álló szabályozási akadályokat, és megerősítse az egységes piacot. Az akadályok felszámolásának, valamint különösen a kkv-k finanszírozáshoz jutásának összefüggésében a Bizottság első fontos lépése az volt, hogy február 18-án elfogadta a tőkepiaci unió kiépítéséről szóló zöld könyvet, mellyel nyilvános konzultáció vette kezdetét valamennyi érdekelt részvételével.

A rendezvénysorozat következő állomásai:

Lengyelország: április 20–21;

Görögország: április 23-24;

Luxemburg: április 27.

A terv az, hogy 2015 októberéig mind a 28 uniós ország sorra kerüljön. Az év hátralevő részében az alelnök nem uniós országokba is ellátogat, hogy népszerűsítse az európai beruházási tervet.

További információk az európai beruházási tervről:

Az európai beruházási terv honlapja

 

Címkék