Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Évente ötezren tanulnak a hatvani oktató-központban – középfokú duális képzés

Évente ötezren tanulnak a hatvani oktató-központban – középfokú duális képzés
Infovilág

Napjainkig 350 milliónál több hatvani Bosch-termékkel szereltek fel gépjárműveket. Azért, hogy egy pillanatra se torpanjon meg a szakember-utánpótlás és a cégnél dolgozói tudása is folyamatosan gyarapodjék, ma fölavatták a világcég hatvani oktató- és gyakorló-központját.

Hatvan: Bosch, ameddig a szem ellát.

Százhetvenmillió forintot költött a magyarországi Bosch-csoport a hatvani elektronikai gyárban – (Északkelet-Magyarország minden bizonnyal legnagyobb munkaadójánál az idén mintegy háromszázzal bővítik a munkatársak számát) – éppen egy év alatt fölépített és berendezett „tréning-központra”. A cég az utolsó fillérig a saját zsebéből állta a beruházást: a nyolc oktatóteremből álló edukációs központ – a térség közép- és felsőfokú duális képzésének bázisául szolgáló létesítmény – egyszerre kétszáz személy befogadására alkalmas. Ezen a helyen képzik (tovább) mostantól a magyar Bosch műszaki és gazdasági szakembereit is.

Javier González Pareja.„A Bosch hosszú távra tervez és Magyarország stratégiai fontosságú bázisa a világméretű innovációs és kutatási, fejlesztési törekvéseknek. Mindent megteszünk, hogy vonzó és megbízható munkaadó és kiszámítható piaci szereplő legyünk... A Bosch-csoport napjainkban tízezernél több munkavállalót foglalkoztat, és éves bevétele a magyar GDP 2,7 százalékára rúg… Máris jó ezerháromszáz fejlesztő mérnök dolgozik a magyarországi Boschnál, ugyanis a cégcsoportnál nem csupán gyártás, hanem széles körű gyártmányfejlesztés is folyik… Mi mindent megteszünk, hogy vonzó és megbízható munkaadó és kiszámítható piaci szereplő legyünk. A leghatékonyabb támogatás a számunkra az, ha innovációs tevékenységünkhöz, elkötelezett munkahely-teremtő szándékunkhoz stabil és hosszú távra kalkulálható gazdasági hátteret biztosít a kormány…”– hangsúlyozta az avatóünnepségen mondott beszédében Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

A vezérigazgató köszöntője itt meghallgatható, tessék kattintani!

A ma kora délutáni avatóünnepség részvevői meggyőződhettek arról, hogy a magas műszaki színvonalú, tanulásra, gondolkodásra, alkotó ötletekre ösztönző tantermek mellett speciális oktatótermeket is kialakítottak. Az informatikai, a sajátos és az egész világon bevált Bosch termelési rendszer elsajátítását segítő oktatóhelyek mellett külön figyelmet érdemel az a szimulációs terem, ahol a gyártósoron dolgozó leendő munkatársak sajátíthatják el a Bosch-követelmények szerinti ismereteket.

Az oktatási koncepcióban kiemelt figyelmet kapnak a szakmai gyakorlatok és a vezetők (tovább)képzése, nem utolsósorban a nyelvtanfolyamok, amelyeken évente a Bosch jó 300 munkatársa vesz részt. A létesítmény bemutatóján a többi között elhangzott: a műszaki, gazdasági, szociális, módszertani, valamint a vezetői és vállalkozói képesség olyan kulcsfontosságú tényező, amely nélkülözhetetlen a hatékony nagyvállalati működésben. A ma fölavatott tréning-központban évente 5000 munkavállaló szakmai továbbfejlesztésére lesz lehetőség.

A hatvani elektronikai gyár kezdettől, másfél évtized óta folytat duális képzést a városban. A ma megnyílt oktatási központban a középfokú duális képzés kiemelt fontosságú szerepet kap. A Bosch a jelenleg még iskolásokban reménybeli munkaerőt lát, ezért segíti és fejleszti a gyakorlati képzésüket. A duális képzést jelenleg négy, kiváló szakmai tudású és sokéves tapasztalattal rendelkező oktató koordinálja. Jó ezer négyzetméteren oktatótermek, műhelyek, bemutatófalak, szimulációs cellák várják a diákokat. A középfokú duális képzés részeként két – mechatronikai és elektronikai technikus – osztályban összesen 48 diákot oktatnak a Hatvani Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium (egyik diákjával beszélgetett az Infovilág szerkesztője; az interjú itt meghallgatható, tessék kattintani!) együttműködésével. A jövő tanévtől a Budapesti Gazdasági Főiskola öt elsőéves hallgatója, valamint a Szent István Egyetem gépészmérnöki karának nyolc hallgatója részesül felsőfokú duális képzésben a hatvani gyár támogatásával.

Az utóbbi néhány évben tízmillió forintot költött a hatvani Bosch – a komplex gépjármű-elektronikai megoldások csúcstechnológiás gyártója – a gyakorlati oktatást támogató eszközökre.

A mai átadáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

 

Címkék