Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Harminc év után megszűnik az EU tejkvóta-rendszere

Harminc év után megszűnik az EU tejkvóta-rendszere
Infovilág

Az EU közös agrárpolitikájának egymást követő reformjai erősítették az ágazat piacirányultságát, és ezzel párhuzamosan más, célirányosabb eszközöket is létrehoztak az olyan kiszolgáltatott területeken, pl. a hegyvidékeken tevékenykedő termelők támogatására, ahol magasabbak a termelés költségei.

Kép: Der Tagesspiegel.

A kvótarendszer megszüntetésének végső határidejéről már 2003-ban döntés született avégett, hogy az EU termelői rugalmasabban reagálhassanak a különösen a világpiaci növekvő keresletre. A döntést az EU 2008-ban a kvótarendszerről való fokozatos átállást szolgáló intézkedésekkel megerősítette. A múlt 5 évben az uniós tejexport a kvótarendszer mellett is növekedett (mennyiségében 45, értékében 95%-kal). A piaci előrejelzések szerint a jövőben is erős növekedés várható, különösen a nagy hozzáadott értékű termékek, pl. a sajtok esetében, de az élelmiszer-kiegészítőkben, sport- és diétás élelmiszer-termékekben használt összetevők piacán is.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos mondta a közelgő kvótabeszüntetésről: 

„A tejkvóta-rendszer megszüntetése kihívás és lehetőség is az unió számára. Kihívást azért, mert mostantól a tejtermelők egész nemzedékének kell teljesen új körülmények között boldogulnia, ami mindenképpen sok bizonytalansággal jár majd. A munkahely-teremtés és a növekedés szempontjából azonban kétségkívül lehetőségről beszélhetünk. A tejágazat az EU gazdaságának hajtóerejévé válhat, ha sikerül a termelés középpontját áthelyezni a hozzáadott értéket megtestesítő termékekre és a funkcionális élelmiszerek összetevőire. A kiszolgáltatott területek termelői számára, akik fenyegető veszélyként élhetik meg a kvótabeszüntetést, a szubszidiaritás elvén alapuló vidékfejlesztési intézkedések kínálhatnak megoldást.”

További tájékoztatás, gyakran ismételt kérdések, magyarázó ábrák, piaci jelentések és audiovizuális anyagok (egyebek mellett archív fotók és felvételek) ezen az oldalon találhatók, tessék kattintani!

 

Címkék