Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Huszonkettedszer is Titanic

Huszonkettedszer is Titanic
Infovilág

Megmaradt Alice-nak: Julianne Moore.

Yann Demange elsőfilmes brit rendező ’71 című háborús thrillerével nyit április 9-én a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Április 11-én az alkotók jelenlétében gálavetítésen lesz látható Peter Strickland új filmje, a The Duke of Burgundy. Az idei Titanicon pereg majd először a SCOPE50 projekt nyertese, a Magam ura, Jafar Panahi az idei Berlinalén Arany Medve-díjat nyert a TaxiI című filmje, az Ezüst Medve-díjas Vak érintésés Laura Poitras Oscar- és BAFTA-díjas dokumentumfilmje, a Snowden történetet bemutató Citizenfour, hogy csak néhány címet említsünk az idei kínálatból. 

A Titanic hazánk talán legnagyobb filmes eseménye, 2005-óta versenyfesztiválként is működik. Az április 10-én nyíló, 22. nemzetközi filmfesztivál kilenc napon keresztül átfogó, sokszínű és színvonalas válogatást ad Budapesten a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Láthatók befutott rendezők új filmjei, elsőfilmesek debütáló alkotásai, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjai – gyakran az alkotásaikat elkísérő művészek társaságában. Magyarországon csak az idei Titanicon vetítik a többi között Hitoshi Macumoto japán rendező legújabb alkotását, a kellemesen bizarr „R100”-t, aMegmaradt Alice-nek” (Still Alice) című, megrázó erejű filmet, amiért Julianne Moore az idén elnyerte „a legjobb női főszereplőnek” járó Oscar-díjat. A Titanicon mutatkozik be még a számos fesztivált megjárt, Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazott „Kukoricasziget” című grúz film, amit Ragályi Elemér fényképezett. A film a Mozinet forgalmazásában május 14-étől lesz látható a hazai mozikban.

Jelenet a Kukoricaszigetből.

A fesztivál idei kínálatát új programigazgató válogatta. A dán születésű Allan Sørensen a koppenhágai egyetemen újságírást tanult, majd diplomamunkáját a western irodalmi és filmes újraértelmezéséből írta. Két évig a Dán Filmintézet programszervezőjeként dolgozott Koppenhágában, és filmkritikusként és angol fordítóként is kipróbálta magát. Kedvenc rendezői Hitchcock és Jarmusch. Sok időt töltött 2008 óta Budapesten, s egy éve immár itt is él családjával. A Titanic fesztiváligazgatója továbbra is Horváth György.

Idén nyolc film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért. Emellett további hét szekcióban futnak majd a filmek: lesz egy-egy fesztivál- és ázsiai válogatás, dokumentumfilmes blokk, és az idén is része a programnak a független filmes Tiszta Amerika-, a Sötét oldal-, valamint a Zene mindenkinek-válogatás, mely a legfrissebb zenés dokumentumfilmeket mutatja majd be, valamint egy egészen új „vad” szekció is.

A fesztivál végleges programja holnaptól tanulmányozható a fesztivál honlapján; a belépőjegyeket április 2-án kezdik árusítani. Jó tudni: az idén öt – vagy annál több – jegy vásárlása esetén kedvezményes a belépő ára. 

Címkék