Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A BBC és a Fox TV paródiája az új közmédia

A BBC és a Fox TV paródiája az új közmédia
Infovilág

A sorozatos bakik után még kell gyakorolnia az M1-es újonnan indult hírcsatornájának, amely a jobboldali-populista kormányfő akaratából kezdte meg működését – tudósít az osztrák Der Standard. A rajt katasztrofális volt, az adó a BBC, illetve a Fox TV paródiáját szolgáltatta: néma mikrofonok, egymásra vetített vágóképek, sikertelen helyszíni kapcsolások, a zavarodottságtól dadogó riporter, műsorvezetők, akik tehetetlenül bámultak a kamerába. Ádár/Áder János nevét többszöri nekifutásra sem tudták helyesen leírni.

Megváltásként hatott, hogy délután több mint egy percre megszakadt az adás, így aki addig még nem kapcsolt máshová, az nézhette a sötét képernyőt. 2010 óta a köztelevízió hírműsorai a miniszterelnök szócsövének számítanak.

Orbán most azért csinált hírcsatornát az M1-ből, mert összeveszett több évtizedes harcostársával, az oligarcha és sajtómilliomos Simicskával. A kormányfő a 2002-i választási vereség után aligha tudott volna visszatérni a hatalomba a Hír TV nélkül. Ám az adót a Fidesz-tábor immár ellenségesnek tekinti.

Ezt a lyukat kell az állami televíziónak kitöltenie – 80 milliárdos költségvetéssel. Azaz több pénze van, mint az igencsak eredményes magántévéknek együtt. Ám a nézettség jóval elmarad a 10%-tól és a balul kiütött premier után egyhamar feltehetőleg nem is ugrik meg.


Budapesten több ezren tüntettek Orbán Viktor kormánya ellen, hangot adva felháborodásuknak a korrupciós vádak és a titkos paksi szerződés miatt – olvasható a Yahoo/Reuters  beszámolójában. A demonstráció egybeesett a nemzeti ünneppel és a vasárnap zárva tartás nyitányával, jóllehet, utóbbit elutasítja a szakma, valamint a lakosság több mint kétharmada.

Míg hívei a nemzeti szuverenitás bajnokának tekintik a miniszterelnököt, addig ellenfelei a hatalom kisajátításával és azzal vádolják meg, hogy saját embereivel tölti be a közszféra kulcsfontosságú tisztségeit. Az egyik felvonuló azt mondja, hogy lehettek hibák az elmúlt 20-25 évben, de az ország jó irányba haladt. Most viszont olyan rendszer felé tart, amelyet 89 után maga mögött hagyott. Egy másik részvevő arról beszélt, hogy a korrupció áthatja az egész országot, az üzlettől a politikáig. Ugyanakkor – mint kifejtette – sokat félnek kinyilvánítani a véleményüket, és ilyenformán az ország nem szabad. 

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék