Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ingyenes szűrések az érszűkület elleni védekezés napján

Ingyenes szűrések az érszűkület elleni védekezés napján
Infovilág

A perifériás érbetegség (PAD), közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, hazánkban mintegy 400 ezer embert érint. A diagnózist nehezíti, hogy e betegség sokáig tünetmentes maradhat, miközben felismerés és kezelés nélkül az érintettek csaknem harmada öt éven belül meghalhat. A már tünetekkel járó betegség a járóképesség korlátozódása miatt rontja az életminőséget, súlyos esetben a végtag elvesztéséhez, amputációhoz vezethet.

Ezért az érszűkület-napon a társaság – a tavalyihoz hasonlóan – ismét országos figyelemfelkeltő kampányt szervez: március 19-én Budapesten, Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen tájékoztató kiadványokkal, kockázat-felmérő vizsgálatokkal, orvosi tanácsadással, és a betegség megállapítására szolgáló boka-/karindex-méréssel, továbbá a pulzusönvizsgálat megtanításával várják majd az érdeklődőket.

A boka-/karindex-mérés egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó, műszeres vizsgálat. Vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler-mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése, ami a pontos méréshez kell) segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint a lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar), és ez adja az index pontos értékét. Ha az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az fölveti az érszűkület gyanúját.

Az érszűkület-napi szűréseket március 19-én 11–17 óra között tartják a budapesti Lurdy Házban, a debreceni, a győri, a miskolci, a szombathelyi, a szegedi plázákban, valamint a pécsi Makay István utcai Tesco Áruházban.

 

Címkék