Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Legálisan hátrányos megkülönböztetést szenvednek a magyar roma gyerekek

Legálisan hátrányos megkülönböztetést szenvednek a magyar roma gyerekek
Infovilág

Az RTL központjában úgy ítélték meg, hogy eredeti formájában a hirdetési adó diszkriminálja magyarországi leányvállalatát – tudósít a Neue Zürcher Zeitung.Orbán Viktor a múlt hónapban közölte a közteher visszavonását. Az adót kifogásolta Brüsszel és Merkel is szóba hozta budapesti látogatásakor.

A helyes irányba tett óvatos lépésnek nevezi az Economist gazdasági folyóirat vezércikke az EU által szorgalmazott energiaunió tervét. Mert az rendben van, hogy az illetékes biztos szerint ilyen átfogó elképzelés a Montánunió 1951-i megalapítása óta nem szerepelt a közösség napirendjén, ám a tagállamok többsége egyelőre kitart amellett, hogy az energiapolitikát nemzeti kézben tartsa. Maga a javaslat leginkább pedig nem több, mint ígéretek és kompromisszumok keveréke. Csupán politikai csemege, amelynek fő célja, hogy rávegye a kormányokat azoknak az egyezményeknek az alkalmazására, amelyeket már elfogadtak.

A csomag legvitatottabb része, hogy a Bizottság bekapcsolódjék a tagországok és a szállítók közti tárgyalásokba, nehogy a szerződések megsértsék az uniós jogot. A szövegben alig fordul elő ugyan a Gazprom neve, de egyértelmű, hogy a lépés ellene irányul. Az orosz cégóriás kihasználja helyzeti előnyét Kelet-Európában, ahol alternatív beszerzési forrást található. Magyarország, amely bensőséges kapcsolatot ápol Moszkvával, gyűlöli a szlovák Maroš Šefčovič tervét. Az energiafegyver persze már messze nem olyan éles, mint korábban, de a Kreml geopolitikai játszadozása miatt sokan vennének máshonnan földgázt.

A bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy az azeri államfővel közösen akar kilincselni Brüsszelben a Nabucco gázvezeték tervének felélesztéséért – írja az EurActiv. A két politikus szófiai tárgyalásai után a vendég Alijev azt hangoztatta: nem az elnevezés a fontos, hanem az, hogy több azeri gáz érkezzék Európába, és hogy abból részesülhet Magyarország, valamint Románia is. A házigazda Boriszov, aki korábban a kialakult helyzet miatt energiakatasztrófa lehetőségére figyelmeztette országát, kiemelte, hogy a leendő csőrendszernek át kell haladnia bolgár földön. A jelentés emlékeztet arra, hogy a Nabucco ötlete két éve azért bukott el, mert Azerbajdzsán egy másik vezeték mellett döntött, amely Törökországból Görögországon és Albánián juttatja el az energiahordozót Olaszországba...

Az Európai Parlament 2006–13 között 26,5 milliárd eurót fordított különleges romaprogramokra, a földrészen élő 10-12 millió roma helyzete azonban csak tovább romlott – írja a Berliner Zeitung. Ezt állapították meg azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen két zöld képviselő kezdeményezésére mérték fel a népcsoport viszonyait. Magyar részről Daróczi Gábor azt hangsúlyozta, hogy nem minden a pénz, mert közben a hátrányos megkülönböztetés egészen legális formáit lehet megtapasztalni. Így Magyarországon a roma gyerekek számára törvényesen nehezítik meg a szabad iskolaválasztást. A kicsik kétharmadát kirekesztik a képzésből, éspedig oly módon, hogy megakadályozzák számukra a bejutást a gimnáziumba, illetve speciális tanintézményekbe irányítják őket. Beszámolt arról is, hogy amikor az általa képviselet Versitas Alapítvány emiatt a törvény előtt vívta ki igazát, a kormány múlt novemberben egyszerűen megváltoztatta a jogszabályt, Európa pedig csak nézte. Daróczi ezért szükség esetén az Európai Emberi Jogi Bírósághoz kíván fordulni. Emellett az eddiginél jobb együttműködést sürget az EU és a tagállamok között.

nine’o’clock.roFrunda György szerint az ügyészség még nem bizonyította be, hogy valóban bűnös Markó Attila (a képen), aki az RMDSZ parlamenti képviselője, de jelenleg Magyarországon van és nem tér haza, mivel a bukaresti törvényhozás a korrupcióellenes hatóság kezdeményezésére jóváhagyta, hogy őrizetbe vegyék... Román források szerint Markó BudapestenOrbán Viktorvédelme alatt áll.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintanti!

Címkék