Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csábító webáruházak, csalódások – magyar nyelvű honlap, külföldi ügyintézés

Csábító webáruházak, csalódások – magyar nyelvű honlap, külföldi ügyintézés
Infovilág

 

Az Európai Fogyasztói Központ tapasztalatai szerint a szóban forgó internetes áruházak nem csupán magyar nyelvű weboldalakat működtetnek, még „hu” végződésű doménnevük is arra utal, hogy magyar cégek, csakhogy a vállalkozás székhelye nem Magyarországon van.

A legtöbb esetben ezeknek a cégeknek ügyfélszolgálata sincs Magyarországon, ezért panasz esetén a kereskedővel nem lehet személyesen kapcsolatba lépni, ráadásul a nyelvi nehézségek mellett földrajzi távolság is akadálya. A kapcsolat postai levélre, e-mailre, esetleg telefonra korlátozódik.

A legtöbb panasz a magyar nyelvű használati útmutató, menü hiánya miatt érkezik a fogyasztóvédőkhöz. Előfordul, hogy a megvásárolt háztartási gép nem felel meg a magyar műszaki szabványoknak, emiatt itthon használhatatlan.  

Habár a jogszabály a külföldről (EU-s országokból) rendelt termékek esetén is lehetőséget ad arra, hogy a 14 napon belül, indokolás nélküli elálljon a vásárlástól, a visszaküldés költsége ebben az esetben (is) a vevőt terheli. Ha meg külföldre kell visszajuttatni a terméket, az külön nagy költség.

Problémát okozhat, ha a külföldi kereskedők által működtetett webáruházak a vételár előzetes megfizetéséhez kötik a termék szállítását. Csakhogy: ha a kifizetett termék nem érkezik meg, vagy hibás, a szerződésszegés miatti igények érvényesítése bonyolult és drága (hosszú pereskedés a külföldi céggel, perköltség, fordítás).

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (EFK) éppen ezért felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy rendelés előtt a webshop honlapján keressék meg azokat az információkat, amelyekből egyértelműen kiderül a vállalkozás székhelye.

Internetes fórumokon is tájékozódhat mások tapasztalatai, esetleges kifogásai alapján, hogy egyértelműen eldöntse: akar ott vásárolni vagy sem. Az Európai Fogyasztói Központ www.magyarefk.hu arra hivatott, hogy a magyar állampolgároknak is segítsen akkor, ha nem itthon, hanem valamely másik EU-tagállamban, Izlandon, Norvégiában bejegyzett székhelyű vállalkozással, szolgáltatóval keletkezik fogyasztói panaszuk. 

Címkék