Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dalos György mindenekelőtt a civil szervezetekben bízik – a koronát vissza a múzeumba

Dalos György mindenekelőtt a civil szervezetekben bízik – a koronát vissza a múzeumba
Infovilág

Azon felül az állam, a vállalatokkal és a családokkal együtt felelős és felnőtt emberként járt el: ésszerű döntéseket hozott és azokat fegyelmezetten végre is hajtotta - írja a Neue Kronen Zeitung. A cél az, hogy minden dolgozó meg tudjon élni a munkájából, éspedig mind könnyebben. Orbán szerint a kormány feladta a politikai korrektség dogmáját, azaz még nem vesztette el a józan eszüket. A lakosságot a fecsegés helyett a tények érdeklik, eredményt akar, nem elméleteket…

A Berlinben élő Dalos György szerint az Orbán-féle populizmussal szemben az a legjobb orvosság, ha kinevetik és nevetségessé teszik – jelentette ki az osztrák Die Presse mai számában megjelent interjújában. Az író-történész ezzel együtt csak a reggeli után olvassa el a magyar újságokat, mert nem szeretné, ha elmenne az étvágya. Ám bízik a magyar mentalitás jobbik oldalában, a kételyben, miközben több bátorságot ajánl a szabad gondolkodáshoz.

A lapnak adott terjedelmes interjúban Dalos némi megkönnyebbüléssel fogadta a veszprémi eredményt, amelyet arra vezet vissza, hogy ennyi hatalom netán már a kormánynak is sok volt, és a jövőben jobban sáfárkodik felhatalmazásával. Azaz: nem csupán saját magára hallgat, és inkább a tömeges szegénységgel törődik, semmint önmaga meggazdagodásával. Mint mondta: ezek az ájtatos kívánságok azzal is összefüggnek, hogy nincsen épkézláb ellenzék. Az interjúalany főleg a civil szervezetekben bízik, de a pártokban is, ha azok nem kicsinyes, feudális háborúskodásra fecsérlik el energiáikat.

A hatalom propagandája lassan beleütközik a korlátaiba, a kabinet ugyanis egyre gyakrabban olyan döntéseket hoz, amelyek a saját választók körében is tiltakozást gerjesztenek. Az szintén kétes sikereket hoz, hogy Orbán Putyinnal, Alijevvel és Nazarbajevvel kokettál. Dalos jónak tartaná, ha a koronát visszavinnék a Nemzeti Múzeumba, nehogy a kormányfőnek eszébe jusson megkoronáztatnia magát.

A magyar színházról úgy látja, hogy az jelenleg eleven, még ha szegény is, és egy ostoba kultúrpolitika nyomása alá került. A hazai gyűlöletkultúrától ugyanakkor már csak származása miatt is undorodik. 

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék