Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Energiatakarékosság okosan

Energiatakarékosság okosan
Infovilág

A folyamatosan lakott és használt, mintegy 2,5 millió, nem szigetelt magyar családi ház tulajdonosai számára csak a korszerű, 15–20 cm vastag, akár 40–50 százalék energia-megtakarítást eredményező szigetelés az igazi megoldás. Szigetelt ingatlanok esetében a falak hővesztesége kicsiny, így a hőmérséklet szinten tartása mellett is alacsonyabb az energiafogyasztás.

Az olyan nem szigetelt ingatlanokban, amelyekben naponta csak 6-8 órát töltünk, de több mint 12 órán át vagy hétvégén nem tartózkodunk, távollétünk idejére érdemes csökkenteni a hőmérsékletet. Így nem működik a kazán és nem „fűtjük az utcát” feleslegesen, amíg nem tartózkodik ott senki.

A költségmegtakarítás e módszere ne csak a mintegy 2,5 millió nem szigetelt magyar családi ház, de számos vállalkozás számára is hasznos lehet, mivel a statisztikai hivatal adatai szerint 266 ezer lakást használnak iroda, orvosi rendelő, üzlet vagy műhely céljára – jellemzően társas- meg családi házakban.

A korszerű ajtók, ablakok és a (homlokzati meg tetőtéri) szigetelés együttesen az épületek hővesztesége akár a felére csökkenthető. A szigetelés vastagságának 1 cm-rel történő növelése, 3-4%-os energia- és költségmegtakarítást eredményez. Ha tehát az épület, az otthon szigetelt, nem kell a termosztátot alacsonyabb/magasabb hőmérsékletre állítani, hiszen – a szigeteletlen épülethez képest – csak minimális hő távozik a falakon keresztül.

Egy németországi kísérlet bebizonyította: a fűtés 12 órás megszakításával, –15˚C-os téli hidegben, egységnyi idő alatt, szigeteletlen téglaépületeknél 5–10, könnyűszerkezetes épületek esetében mintegy 10–15% energia takarítható meg. Ennél rövidebb idő alatt arányosan kevesebbet.

Azt, hogy a fűtés ki- és bekapcsolásával vagy szinten tartásával kapcsolatban, pontos információk hiányában, mennyire tanácstalanok az ingatlantulajdonosok, jól mutatja a brit Ipsos Piackutató Intézet felmérése.

A megkérdezettek 52%-a magasabb hőfokra állítja a termosztátot, amikor kint hidegebb van.

Tanács: a termosztátot nem szükséges feljebb kapcsolni, hiszen funkciója az, hogy otthonunk belső hőmérsékletet azonos szinten tartsa a külső hőmérséklettől függetlenül.

A megkérdezettek 35%-a feljebb állítja a termosztátot, hogy gyorsabban felfűtsön a lakás.

A termosztát magasabb hőmérsékletre állításával sem tud a rendszer hamarabb felfűteni, ez ugyanis a kazán előre menő vízhőmérsékletétől és a falak szerkezetétől, hővezetési képességétől függ leginkább.

A megkérdezettek 38%-a állandó, alacsonyabb hőmérsékleten, folyamatosan bekapcsolva tartja a fűtést, mert úgy gondolja, ez energiatakarékosabb, mint ki-bekapcsolni.

Az alacsony hőmérsékleten tartás csupán azt eredményezi, hogy akkor is fűtjük a lakást, amikor senki sem élvezi az előnyét, amikor pedig otthon vagyunk, nincs elég meleg. Érdemes tehát mérni és megtapasztalni, hogy a fűtésmegszakítás egyáltalán energia-megtakarításhoz vezet-e. A végleges és megnyugtató megoldás: a jó minőségű, korszerű ajtó és ablak, valamint a megfelelő szigetelés adhat.

 

Címkék