Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán tegyen le az intellektuális szélhámoskodásról

Orbán tegyen le az intellektuális szélhámoskodásról
Infovilág

A magyar kormányszóvivő kijelentette, hogy az Európai Uniónak szigorúbb bevándorlási szabályokat kell elfogadnia, és hogy a menekülteknek vissza kell térniük hazájukba, miután ott elcsitult a viszály – tudósít a New York Times/AP… Boros Tamás a Policy Solutions-tól azt mondja, a hatalom arra használja fel a bevándorlás ügyét, hogy elterelje a figyelmet egy sor népszerűtlen belpolitikai intézkedésről, így az autópályadíjak kiterjesztéséről, a boltok vasárnapi zárva tartásáról és arról a javaslatról, hogy a jövőben drogtesztnek vessék alá a tizenéveseket. 

A kecskeméti Mercedes-gyár tegnapi ünnepségén Orbán Viktorkapva kapott azon, hogy beszédében a német cég főnöke áradozott az üzemről és a magyar munkaerőről – tudósít a Financial Times. A miniszterelnök kulcsszóként a bizalmat hangoztatta, kiemelve, hogy ha több nemzetközi vállalkozás jön Magyarországra és megbízik az emberekben, akkor ezek a befektetők sikeresek lesznek. Majd alig leplezett oldalvágást intézett el a kételkedők címére, mondván, hogy lesz munka mindenkinek, aki akar dolgozni. Ellenben már nem először nem válaszolt a sajtó kérdéseire, ami pedig nagy kár, mert lettek volna, akik megérdeklődik, hogy miként fér össze az általa emlegetett bizalom a kormány újabb és újabb adóintézkedéseivel. Utóbbiak főleg a külföldi érdekeltségeket sújtják, a bankoktól, a közszolgáltatókon és a tévéken át legújabban a kiskereskedelemig...

 

 

Egy francia polgári kezdeményezés a legnépszerűbb amerikai hírportál, a Huffington Post francia honlapján megjelent nyílt levélben figyelmezteti Orbán Viktort: bizonyos dolgok kötelezik azután, hogy részt vett a köztársaságpárti milliós párizsi felvonuláson. A Cosmopolitan Project Alapítvány tagjai emlékeztetnek arra, hogy többször is a magyar kormányfőhöz fordultak a politikus szabadságellenes politikája miatt. A párizsi út kapcsán azonban nem akartak bírálatot gyakorolni, illetve nem kívánták nyilvánosan elutasítani a látogatást. A franciák a múlt vasárnap azért álltak ki, hogy megvédjék a demokratikus szabadságjogokat és a köztársasági értékeket. És a szabadság szelleme átkelt a határokon, sok helyütt hangzott el ugyanaz az üzenet: „Szabadságot!” A közösségi háló pedig példátlan világméretű eseménnyé tette a párizsi tüntetést.

Hazatérve azonban – folytatódik a levél –Orbán Viktorazonnal engedett a zűrzavarnak, és elítélte az európai bevándorlási politikát, mint minden közismert rossz forrását, és főként mint a Franciaországot ért terrortámadás kiváltó okát.

A Párizsban járt európai vezetők közül ő volt az egyetlen, aki ezt felvetette. A szerzők ezek után azt kérdezik, vajon a kormányfő érzékelte-e, mennyire tapintatlan volt a felvetése, amikor még el sem temették a halottakat, és amikor a gyász még nem alig ült el? Ezért követelik, hogy a politikus kérjen bocsánatot, és ezúttal tegyen le az intellektuális szélhámoskodásról, a politikai haszonszerzésről, ne igyekezzen Európát a kizárás és a megbélyegzés útján tartani. Mert a párizsi út igazságra és tisztességre kötelezi a miniszterelnököt.

A szerzők azt is kérdezik, hogy mit jelent a látogatás egy olyan ország miniszterelnöke részéről, ahol 4 éve óta módszeresen megnyirbálják a szabadságjogokat. Ahol az új alaptörvény súlyosan megrendítette a demokratikus alapokat, lásd a hatalmi ágak szétválasztását, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtó önállóságát és a polgári szabadságjogokat. Bizonyítja ezt, hogy Magyarországot tavaly kétszer is elítélte a strasbourgi európai bíróság a véleménynyilvánítás szabadságának megsértése miatt. A sajtó szájkosarat kapott, az ellenzék egyre kevésbé képes hallatni a hangját.

A párizsi jelenlét arra is kötelezi Orbánt – folytatódik a felhívás –, hogy felelősen járjon el Magyarországgal szemben. A szabadság és az alapvető jogok diszkrét, lassú, ugyanakkor módszeres lebontása ugyanolyan elfogadhatatlan, mint amikor erővel támadnak ezekre az értékekre. A hatalomnak szavatolnia kell a jogokat, és nem áshatja alá azokat, ahogyan az sajnos, a magyaroknál történik. Ezért az üzenet éberségre szólít fel minden demokratát, hogy Magyarországon ismét félelem nélkül lehessen mondani: „Je suis Charlie”. 

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék