Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai intelligens közlekedési rendszerek – határokon átnyúló utas-információk

Európai intelligens közlekedési rendszerek – határokon átnyúló utas-információk
Infovilág

A közúti hatóságok és a magánszereplők szoros együttműködésének és támogatásának köszönhetően a fő európai közúthálózatok intelligens közlekedési rendszerét fejlesztik az Európai Unió 20 tagállamában; valamennyi használó biztonsági és forgalmi információkhoz juthat, és az ITS-szolgáltatásoknak az egész EU-ra kiterjedő inter-operabilitása is biztosított.

Az ITS kialakítására öt különálló projekt keretében kerül sor. Valamennyi Európa egy-egy meghatározott területére vonatkozik:

1. Az URSA MAJOR projekt az északi-tengeri kikötőket, a Ruhr- és a Rajna-vidéket, valamint Dél-Németország és Észak-Olaszország agglomerációit összekötő közutakra terjed ki. Ausztria és Svájc tranzitországként vesz részt a kezdeményezésben.

2. A CROCODILE három közúti közlekedési folyosóra terjed ki: a balti-adriai folyosóra (amely Németországot Olaszországgal és Szlovéniával köti össze), a Rajna–Duna folyosóra (amely Németországot Bulgáriával köti össze) és a keleti/kelet-földközi-tengeri folyosóra (amely Németországot Görögországgal köti össze).

3. A NEXT-ITS a skandináv–mediterrán folyosót öleli föl, Oslótól és a finn–orosz határtól Koppenhágán át Brémáig és Hannoverig.

4. A MedTIS-ben a mediterrán folyosó mentén Olasz-, Francia-, Spanyolországban és Portugáliában jönnek létre ITS-szolgáltatások, összeköttetést teremtve fontos tengeri kikötők, valamint a földközi-tengeri és az atlanti-óceáni partvidék között.  

5. Az Arc Atlantique projekt az Egyesült Királyság (Belfast, Glasgow, Cardiff, London), Írország (Dublin), Franciaország (Calais, Lille, Párizs, Lyon, Bordeaux, Toulouse), Hollandia (Rotterdam, Amszterdam), Belgium (Antwerpen, Brüsszel, Charleroi, Liège), Spanyolország (San Sebastian, Bilbao, Valladolid, Santander, La Coruña) és Portugália (Porto, Lisszabon) fő gazdasági csomópontjait köti össze.

A megvalósuló ITS-szolgáltatások a többi között:

  • Közös európai előírásokon alapuló intelligens tehergépjármű-parkolási szolgáltatások, amelyek segítségével a teher-gépjárművek számára biztonságos és védett parkolóhelyek találhatók.  
  • Közúti navigációs szolgáltatások, amelyek megbízható információkat nyújtanak a közlekedési viszonyokról, hogy az utasok a leggazdaságosabban tudják megtervezni az útjukat és becsléseket kapjanak utazási időre. 

A beruházások révén a forgalomirányítás és az uniós tagállamok közötti, határokon átnyúló információcsere is javul, így csökken a forgalmi torlódások miatti késedelem és növekszik az európai közutak biztonsága.

A terveket külső szakértők bevonásával, a 2013. évi TEN-T többéves pályázati felhívás keretében, „Intelligens közlekedési rendszerek” prioritással választották ki uniós finanszírozásra. A végrehajtást az Európai Bizottság Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége (INEA) fogja ellenőrizni.

A befejezés 2015 decemberében várható.

 

További információ:

2013-EU-50002-P 2013-EU-50003-P 2013-EU-50004-P 2013-EU-50005-P 2013-EU-50006-P

A TEN-T programot az Európai Bizottság hozta létre az Európai Unión belüli közlekedési infrastruktúra építése és fejlesztése céljából.

Az INEA felügyeli a TEN-T program technikai és pénzügyi végrehajtását. 

Címkék