Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarországnyi utas fordult meg a ferihegyi repülőtéren

Magyarországnyi utas fordult meg a ferihegyi repülőtéren
Infovilág

Fantasztikusnak látszó, 9 155 961 induló és érkező utas vette igénybe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret tavaly, csaknem kétszázezerrel több, mint a mindaddig csúcsnak számított 2011-i 8,9 milliós utasforgalmi rekord. A nem schengeni forgalom aránya 36%-ra nőtt, ami egészségesnek mondható, és csökkenő mértékű függőséget mutat az Európán belüli forgalomtól.

A légitársaságok átlagos kihasználtsági mutatója (load factor) szintén rekord szintre, 79%-ra emelkedett, ami jelzi: a turisták és az üzleti utazók folyamatosan, egyre nagyobb számban érdeklődnek hazánk és fővárosa iránt. A kiváló adat még vonzóbbá teszi Budapestet a légi járatok üzemeltetői számára, és jó alapot szolgáltat a további bővítésekhez. A Budapest Airport légi közlekedési szakembereinek előrejelzései 2015-re további növekedéssel, akár 9,6 millió utassal számolnak.

A folyamatosan növekvő forgalom mellett a repülőtérnek sikerült tovább javítania az utazási élmény színvonalát, amit a Budapest Airport (ACI) által koordinált, névtelen utaselégedettségi felmérések minden eddiginél jobb eredményei is megerősítenek.

„Rendkívül büszkék vagyunk a 2014-ben elért rekordokra; úgy véljük, ez a múlt három év kemény munkájának az eredménye. Mindent megtettünk azért, hogy új légitársaságokat és új járatokat hozzunk Budapestre. Ugyanakkor ez a turisztikai iparág szereplőinek a közös sikere; a légitársaságoktól kezdve az utazási irodákon és a szállodákon át egészen stratégiai partnerünkig, a Magyar Turizmus Zrt.-ig” – mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Ez a dinamikus növekedés arra sarkall bennünket, hogy folytassuk repülőtér-fejlesztési és korszerűsítő programunkat; az idén több mint 5 milliárd forintot. A Wizz Air számára repülőgép-karbantartó hangárt építünk, felújítjuk a műszeres leszállító rendszerünket. Az utasforgalom növekedésének köszönhetően a budapesti repülőtér, illetve a hozzá kapcsolódó sok vállalat együttesen a dél-pesti régió legnagyobb munkaadója marad.”

A Budapest Airport már tavaly bejelentette: 2015 nyarán ismét lesz hosszú távú, transzatlanti járata a kanadai Air Transat légitársaság révén, a Wizz Air pedig már a kilencedik gépét fogja a repülőtérre telepíteni. További új járatok is indulnak, például Spanyolországba az Iberia üzemeltetésében, illetve egy másik spanyol légitársaság, a Vueling Barcelonába és Rómába repül majd Budapestről.

Címkék