Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Belépett a kábelinternet-piacra

Belépett a kábelinternet-piacra
Infovilág

A múlt években a kábelinternet-piac folyamatos bővülést mutatott, a lefedettség és az előfizetések száma is folyamatosan nőtt, az alternatív telekom-cég erre építve kíván versenybe szállni kedvező csomagjaival.

Az Externet tíz lakossági és üzleti kábelinternet-csomaggal jelenik meg a hazai piacon. A 10–120 Mbit/mp közötti letöltési sebességű csomagok Budapesten, illetve mintegy további száz településen érhetők el. 

A múlt évtizedben hazánkban évente átlagosan hetedével nőtt a vezetékesinternet-előfizetések száma, amely az utóbbi években elsősorban a kábelnet-szolgáltatások terjedésének köszönhető. A kábelinternet-előfizetések száma tíz év alatt évente átlagosan 31 százalékkal bővült, a szerződések száma 2013 végén már meghaladta az 1,1 milliót. Eközben az ADSL-előfizetések száma az utóbbi években zsugorodni kezdett, a kapcsolt vonalas, illetve ISDN-előfizetések pedig szinte teljesen kiszorultak a piacról. Amellett, hogy a legnagyobb, 55 százalékos éves bővülés a mobilinternet-területen tapasztalható, a kábelnettel elérhető háztartások számában még tetemes tartalékok vannak. A kábelinternet-elérést a lakosság előszeretettel veszi igénybe a technológia előnyei miatt, hiszen jellemzően nagyobb letöltési sebességre képes, mint az ADSL, a mobilinternettel szembeni előnye, hogy olcsóbb, korlátlan és megbízhatóbb elérést biztosít.

Az internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál adatai alapján a Magyarországon jelen lévő alternatív szolgáltatók között az Externet ár–érték-arány tekintetében kedvező csomagokkal jelent meg a piacon. A legolcsóbb, 10 Mbit/mp letöltési sebességű csomag nem egészen havi 4000 forintba kerül, a 120 Mbit/mp sebességűért még 8500 forintot sem kell fizetni. Az Externet az öt-öt lakossági, illetve üzleti internet-csomagját úgy állította össze, hogy az a lehető legszélesebb ügyféligényeket kielégítse.

Címkék