Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tisztaszoftver-program: mostantól ingyenes az Office 365 diákoknak, pedagógusoknak

Tisztaszoftver-program: mostantól ingyenes az Office 365 diákoknak, pedagógusoknak
Infovilág

A Tisztaszoftver-program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft-termékek és nyílt forráskódú szoftverek otthoni, ingyenes használatára. A program bővülésével minden diák egy terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében.

A kormány először 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is. A megállapodás alapján a licenszek beszerzése éves bérleti konstrukcióban, igen kedvező áron történik.

A Microsoft által most felajánlott Office-csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a „digitális nemzet” fejlesztési program céljaihoz. Ennek egyik fontos alappillére, hogy az Európai Unióban élenjáróként, 2018-ra megépüljön az egész országot lefedő, nagy sávszélességű hálózati infrastruktúra, amely hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez, a lakosság digitális írástudásának fejlődéséhez.

A diákoknak a letöltéshez az Educatio Nonprofit Kft. által biztosított webes felületen kell regisztrálniuk. A Köznevelés információs rendszerrel (KIR) – melyet szintén az Educatio fejleszt és üzemeltet – könnyen és gyorsan hitelesíthető a regisztráció, így a telepítési folyamat is egyszerű. A tanároknak otthoni számítógépükön eddig is lehetőségük volt ingyenesen használni az MS Office csomagot, de néhány héten belül ezt is kiterjesztik további 5 gépre.

Mivel a hazai felsőoktatási intézmények is részesei a Campus szerződésnek, valamennyi, felsőoktatásban tanuló jogosult lesz az Office használatára 5+5 eszközön. A regisztrációs rendszerek kiépítése az intézményekben már folyamatban van, így rövidesen a hallgatók ingyenesen tölthetik le ezeket a szoftvereket otthoni eszközeikre.

A Microsoft szerint Magyarország számára a legfőbb kitörési pont a digitalizációban, az innovatív, újszerű infokommunikációs megoldások kidolgozásában, alkalmazásában és széles körű elterjesztésében rejlik. A Microsoft azért dolgozta ki a Digitális Oktatási Alapcsomagot és kínálta fel ingyen a magyar közoktatásban tanulóknak, mert ezt tekintette a maga részéről megtehető első lépésnek ahhoz, hogy Magyarország digitális országgá váljék – jelentette ki Papp István, a magyar Microsoft ügyvezetője. – „A Digitális Oktatási Alapcsomag hatósugarának mostani megötszörözése pedig annak bizonyítéka: a Microsoft kész is, képes is hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarországot digitálisan megújítsuk.”

A Microsoft Magyarország felajánlásának a célja, hogy eszközeivel és megoldásaival hozzájáruljon ahhoz, hogy a 21. századi Magyarországon egy gyerek se nőjön fel úgy, hogy ne tudja legalább alapszinten használni az infokommunikációs eszközöket.

Címkék