Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hárommillió forintra bírságolta a tőzsde a BTelt

Hárommillió forintra bírságolta a tőzsde a BTelt
Infovilág

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint a távközlési szolgáltató társaságnak tájékoztatnia kell a nyilvánosságot az általa kibocsátott kötvényekkel kapcsolatos tartozás várható rendezéséről, továbbá pontosítania kell az április 15-én végrehajtott, saját részvényeire vonatkozó ügyletről kiadott tájékoztatását.

Kiegészítést kért a tőzsde ahhoz a tájékoztatáshoz is, amelyben a BTel azt közölte, hogy a Magyar Telekom keresetet indított a társaság ellen szolgáltatási díj és járulékai megfizetése végett, a BTelnek meg kell jelölnie a pertárgy értékét.

A BTelnek továbbá haladéktalanul tájékoztatnia kell a piacot a november 14-én közzétett, 2014. harmadik negyedéves jelentéséhez képest megváltozott kockázati tényezőkről, azaz a likviditási problémákról. Emellett a társaságnak a tőzsdei szabályok szerint angol nyelven is közzé kell tennie a tájékoztatásait.

A tőzsde vezérigazgatójának határozata arra is kitér, hogy a BTel 1,9 millió forint forgalomban tartási díjjal tartozik a Budapesti Értéktőzsdének, az információk közzétételéért fizetendő díjtartozása 220 ezer forint, szankcióból eredő tartozása pedig 2 millió forint.

A szabályzat szerint, ha a kibocsátó sorozatosan, a tőzsde felszólítása ellenére sem tesz eleget információnyújtási, illetve díjfizetési kötelezettségének, akkor a vezérigazgató további szankciókat alkalmazhat, és akár törölhetik is a társaság értékpapírjait a tőzsde terméklistájáról.

 

Újabb felügyeleti bírságot kapott a BTel

(MTI 2014. november 20., csütörtök 14:30) A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Business Telecom Nyrt.-t (BTel), mert a társaság ismételten nem tett eleget rendkívüli tájékoztatási kötelezettségeinek.

Rövid időn belül ez a második felügyeleti bírság, amit kapott a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett távközlési szolgáltató társaság.  Az MNB 2014 szeptember végén már figyelmeztette a BTelt a tájékoztatással kapcsolatos jogszabályi rendelkezések betartására, illetve a feltárt jogszabálysértések miatt 2,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki rá.
Az MNB a most közzétett határozatában felszólította a társaságot, hogy  haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül tegyen közzé rendkívüli tájékoztatást a saját kibocsátású értékpapírjára vonatkozó vételi vagy eladási opcióról, illetve megbízásról és ezek teljesüléséről. Szintén legkésőbb egy munkanapon belül a BTelnek tájékoztatnia kell az ellene megindított peres eljárásról.
 Az MNB hangsúlyozza, hogy a kibocsátónak a rendkívüli tájékoztatások keretében minden olyan szabályozott információt közzé kell tennie, amely az érintett értékpapírok értékét vagy hozamát, illetve a BTel megítélését közvetlenül vagy közvetve érinti.
Az MNB legutóbb november 13-án szólította fel a BTelt rendkívüli közzétételre azzal kapcsolatban, hogy a társaság szolgáltatása országosan 22 órán szünetelt.

 

A pénzügyi veszteségek miatt veszteséges a Business Telecom

(MTI 2014. november 15., szombat 0:40) A Business Telecom Távközlési Nyrt. (BTel) 429,443 millió forint adózás utáni veszteséget szenvedett el az idei három negyedévben, szemben a tavaly év végi 587,708 millió forintos nyereséggel, miközben üzemi eredménye a tavaly év véginél valamivel magasabb, 594,631 millió forint lett - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek este.

Az időközi vezetőségi beszámoló szerint a nettó árbevétel 3,475 milliárd forintot tett ki a beszámolási időszakban, ami 72 százaléka a tavalyi éves árbevételnek. Az értékesítés nettó árbevétele 2014 első három negyedévben 19 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához képest.
A jelentés szerint a növekedés fő mozgatórugója az exportértékesítés, amelynek nettó árbevétele 805,509 millió forinttal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A bővülés hátterében a saját ötleten alapuló fejlesztések eredménye, az xprime™ márkanév alatt bevezetett termék (franchise jogok) sikeres nemzetközi értékesítése áll. A szolgáltatással az ügyfelek csökkenthetik internet-előfizetési díjukat, vagy akár ingyenessé is tehetik azt, cserébe a szolgáltató által szervezett reklámozók célzott reklámjainak megtekintését vállalják.
A Business Telecom Nyrt. az xprime™ fejlesztésének kezdetekor hozta meg azt a stratégiai döntést, hogy 2014-ben hat országban leányvállalatot alapít, amiből három alapítási folyamata elkezdődött (Németország, Ausztria, Szlovákia). A második hullám pedig 2014. második felében várható - áll a jelentésben.
A BTel 2006 óta nyújt alternatív távközlési szolgáltatóként telefonos hangszolgáltatást, szélessávú internet szolgáltatást, műholdas és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat önkormányzati, üzleti és magán ügyfelek részére. A társaság működése és bővülése szempontjából jelenleg a mikrohullámú- és műholdas üzletág a meghatározó.
A pénzügyi műveletek eredménye több mint 1 milliárd forinttal rontotta a társaság profitját, a jelentés szerint ennek oka a cég részvényárfolyamának nagy mértékű csökkenése.
A jövőbeni kockázatok között tünteti fel a beszámoló a társaság növekedési stratégiáját, amelynek része lehet az is, hogy adott esetben a nettó adósságnak a saját tőkéjéhez viszonyított arányát megnövelik és meglehetősen magas szinten tartják.
A jelentési időszakban a cég hosszú lejáratú kötelezettségeinek értéke 2,133 milliárd forintra nőtt, amiből kötvénykibocsátás  jelentett mintegy 2 milliárd forintot, a rövid lejáratú kötelezettségek értéke 6,525 milliárd forint, szemben a tavaly év végi 5,821 milliárddal. A társaság követeléseinek értéke is 38 százalékkal emelkedett, elérte a 6,498 milliárd forintot, ebből 4,428 milliárd a vevőkkel szembeni követelés.
A társaság saját tőkéje 2014 szeptember 30-án 2,958 milliárd forintot tett ki, 33 százalékkal nőtt, jegyzett tőkéje 13 százalékkal, 1 milliárd forintra emelkedett.
A cég papírjai a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, azonban kikerültek a BUX és a BUMIX indexből november 21-én. A BÉT vezérigazgatója az index bizottság javaslatára azért döntött így, mert a társaság sorozatosan megszegte a tájékoztatási kötelezettségeit.
A múlt héten az MNB felfüggesztette a társaság részvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat. A jegybank 5 millió forint bírságot is kiszabott a cégre.
A cég papírjainak értéke 1,1 százalékkal esett pénteken, záróáruk történelmi minimumot ért el, 90 forinton. Az elmúlt egy évben legmagasabb áruk 1139 forint volt.

 

 

Címkék