Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mundruczó-interjú: Orbán bírálói még nincsenek börtönben vagy száműzetésben

Mundruczó-interjú: Orbán bírálói még nincsenek börtönben vagy száműzetésben
Infovilág

A 3. negyedévben elakadt a gazdasági megújulás az unió keleti tagállamaiban, részben az euróövezet lassulása, részben pedig a súlyos ukrajnai harcok miatt – áll a Bloomberg jelentésében. Neil Sharing, a londoni Capital Economics feltörekvő piaci fő elemzője az okok közt megemlíti, hogy az oroszországi helyzet, vagyis az ellenszankciók elrendelése szintén nem segített, és különösen érzékenyen érintette a gazdaságok igen fontos ágazatait. A fő tényező azonban az eurózóna állapota. A magyar növekedés mindennek következtében 3,9-ről 2,9%-ra csökkent. Ennek oka elsősorban az, hogy nyugaton mérséklődött a kereslet az autók iránt, ideértve az Audit és a Mercedest. Az ipari termelés júliustól szeptember végéig 6,7%-kal bővült, míg az előző negyedévben még 10,4%-os volt az ütem.

A magyar reklámadó, amelyet a sajtószabadság elnyomására tett kísérletként bírálnak, kedvezőtlenül hatott ki az egész RTL-csoport eredményére – olvasható a Financial Times cikkében. A luxemburgi társaság az év első hónapjában átszámítva 77 millió eurót írt le Magyarországon ilyen címen. Az adó bevezetése óta az RTL-Klub erősítette kritikus hangvételét és az esti híradókban rendszeresen foglalkozik a kormány és Orbán Viktor állítólagos korrupciós ügyeivel. A miniszterelnöki hivatal viszont azt állítja, a társaság bosszú-hadjáratba kezdett… Andreas Rudas, az RTL alelnöke azt várja, hogy panaszuk nyomán eljár a brüsszeli Bizottság, hiszen itt egy diszkriminatív jogszabályról van szó, amelynek célja egyértelműen az, hogy korlátozza a sajtó függetlenségét. A tévét pontosan a nagy tömegbefolyása miatt vette célba a hatalom.

Mundruczó Kornél szerint az utóbbi években erősen meggyengült a magyar társadalom összetartó ereje, megerősödött viszont a nacionalizmus és az irgalom hiánya – mondta nyilatkozatában a színész, forgatókönyvíró, filmrendező a Tages-Anzeiger című svájci lapnak. De persze az nem csak magyar jelenség, hogy az emberek félnek, és nem egyszerűen nem törődnek azokkal, akiknek még rosszabbul megy, hanem még át is gázolnak azokon. A magyar kormány kiaknázza ezt a reflexet. Orbán apafigura, akibe az emberek belekapaszkodnak, ahelyett, hogy felnőnének. Ilyenformán Magyarország szélsőséges módon illusztrálja mindazt, ami egész Európában lejátszódik.

A rendező abból az alkalomból adott interjút, hogy Zürichben vasárnap mutatják be új darabját, amely egy magyar és egy ukrán prostituált ottani sorsát viszi színre. A kormányfőről szólva azt mondja, Orbán még nem Putyin, még demokrata. Meghirdette ugyan az illiberális államot, korlátozta a szabadságot, és ez rossz. De a bírálók még nincsenek börtönben vagy száműzetésben. Azt meg Mundruczó tévedésnek tartja, hogy a nyugati sajtó ördögnek festi le Orbánt, amikor a nyugat jócskán hozzájárult a mostani helyzet kialakulásához. Merkel folyton a magyar politikus kezét rázza, csak az USA lép fel. Az EU nem küld jelzést, pedig Brüsszelnek az emberi jogokért és értékekért is ki kellene állnia.
A filmrendező úgy gondolja, hogy a beutazási tilalommal Washington – egyedüliként – megint jót húzott. Navracsics Tibor biztosi megbízatásáról úgy véli, hogy a politikus nem maga a megtestesült ördög, Magyarországon semmi sem fekete-fehér. A Fidesznél vannak sokkal jobbosabb erők is, a baloldal impotens és hozzá nem értő. Mundruczó pedig senkitől sem kap támogatást, mert mindenkit bírál. Ezért kell gyakran külföldön dolgoznia, pedig ízig-vérig magyar alkotónak tartja magát. Ugyanakkor fél attól, hogy az internetadó ellen kezdett tiltakozások anarchiába csapnak át, és Ukrajna példája nyomán ürügyet szolgáltatnak a kemény közbeavatkozásra. Egyébként miután Orbán beadta a derekát, a rendezőben még az is felmerült, hogy színjáték volt az egész – az USA kedvéért. Viszont Oroszország félelemmel tölti el.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék