Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bajor–magyar mosolydiplomácia – kényes témák kerülve

Bajor–magyar mosolydiplomácia – kényes témák kerülve
Infovilág

A mosolyon kívül semmi mást nem hoztak a magyar kormányfő müncheni tárgyalásai, mert a vendéglátó bajor miniszterelnök igyekezett kerülni minden kényes témát – állapítja meg kommentárjában a tartomány közszolgálati rádiója, a Bayrischer Rundfunk. Az mindenesetre látnivaló, hogy két olyan politikus találkozott, aki szövetségesnek tekinti egymást mindennel szemben, ami zavarja a saját érdekeit. Így pl. mindketten gyenge Európát akarnak.

Seehofer számára ugyanakkor az sem kínos, hogy Orbán éppen most határozta el a Déli Áramlat megépítését, jóllehet Brüsszel jegeli a tervet, és közösségellenesnek tekinti a magyarok magatartását. Ahol Merkel egyértelműen állást foglal, az EU pedig közös fellépést szorgalmaz, mármint Oroszország ellen, nos, ott a vendéglátó Orbán pártjára áll, jóllehet az a „nekem tök mindegy, mit gondolnak a többiek”-irányvonallal tüntetően elutasítja az uniót, és közelebb viszi országát a Kremlhez. A nem éppen diplomatikus viselkedés alighanem a müncheni vezetés nagyfokú külpolitikai dilettantizmusával magyarázható. Pedig a magyar politikus látogatása alkalmat adhatott volna arra, hogy ismét hangsúlyozzák az európai értékeket.

Végül is barátok közt a kellemetlen dolgokat is meg kell mondani. Hogy pl. Magyarországon kiemelik sarkából a sajtószabadságot, hogy Orbán szeretné megadóztatni az internetet, hogy nem sokat számítanak a kisebbségi jogok, és hogy az USA éppen beutazási tilalmat rendelt el a kormány vezető tagjai ellen.

Ám mindez nem érdekli Seehofert. Pedig elleshetné a kancellártól, miként kell ezt csinálni. Merkelnek sikerül kényes látogatások során barátságos-diplomatikus formába önteni a véleményét és barátoknak is megmondani azt. Talán a következő magas szintű állami látogatás már kevésbé lesz blamás.


A bankok milliárdos költségektől tartottak a devizahitelek átváltása miatt, ám ezúttal a kormány engedményeket tesz – áll a Die Presse-ben. Értesülések szerint a pénzintézetek vezetői titkos tárgyalásokat folytattak Orbán Viktorral – néhány bank állítólag azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az országból, ha újabb terhekkel sújtják. A kölcsönök rendezése a bankoknak 3,2 milliárd eurójába kerül.

A magyarországi helyzet az egyik oka annak, hogy a Raiffeisen és az Erste az idén veszteséges lesz. Orbán már többször is a kasszához kérte a hitelintézeteket. Az Erste a múlt években 746 millió eurót bukott a magyar piacon. A Raiffeisennél összesen 690 milliót teszi ki a ráfizetés.
A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható; tessék kattintani!

Címkék