Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A dél-alföldi radarhálózat-bővítésre 558 millió forintot adott az Európai Unió

A dél-alföldi radarhálózat-bővítésre 558 millió forintot adott az Európai Unió
Infovilág

A szentes-lapistói új radar segítségével az eddiginél pontosabban lokalizálhatók és nyomon követhetők a térséget veszélyeztető szélsőséges időjárási jelenségek. Országos cseppspektrum-mérő hálózat is létesült, általa a radarral mért csapadék-információk pontosíthatók.

A heves időjárási események megfigyelésének, előrejelzésének alapvető eszközei az időjárási radarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a múlt években is tetemes összegű, látványos fejlesztéseket hajtott végre a veszélyes időjárási folyamatok különösen rövid távú előrejelzéséhez szükséges intenzív megfigyelések, meteorológiai távérzékelési megfigyelő rendszerek területén. Közéjük tartozik az országos időjárási radarhálózat is, amely alapvetően a csapadékesemények megfigyelését, intenzitásuk mérését és az események időbeli nyomon követését végzi. A csapadék nagy felbontású területi és időbeli eloszlásának meghatározása elengedhetetlen a heves időjárási eseményeknél (pl. zivatarok, jégeső), az élet és vagyonvédelmi riasztásoknál.

Az időjárási radarok méréseinek korlátai is vannak. A radar telepítési pontjától távolodva, a mérő impulzusnyaláb egyre távolodik a föld felszínétől, valamint mind nagyobb térfogatra tágul, ami rontja a mérések pontosságát, megbízhatóságát.

A nemzetközi tapasztalatok és a hazai mérések alapján megállapítható: a mostaninál nagyobb pontosság végett törekedni kell arra, hogy a mérésekkel lefedett terület pontjai ne legyenek 100-120 km-nél távolabb egy-egy radarállomástól. Az országosan kiegyensúlyozott pontosságú időjárási radarmérésekhez szükség volt az OMSZ időjárási radarhálózatának bővítésére a Dél-Alföldön. A fejlesztés előnye térségi és országos szinten is megmutatkozik. 

Meteorológiai radar; akép illusztráció.

A helyi szervezetek közvetlenül juthatnak a területüket érintő létfontosságú információkhoz, riasztásokhoz és az ország valamennyi kistérsége egyformán kap esélyt a veszélyhelyzetre való felkészüléshez. Az elsődleges felhasználók körébe a védekezési és kárelhárítási feladatukat a meteorológiai veszélyjelzésre alapozó szervezetek – a katasztrófavédelmi és a vízügyi szervek, valamint helyi hatóságok (polgármesteri hivatalok) –, továbbá a közúti, vasúti és légi közlekedést koordináló szervezetek, az egyéni és szövetkezeti agráripari vállalkozások tartoznak.

A gyorsan frissülő információkat a lakosság is közvetlenül használhatja saját biztonsága végett, mivel a radarmérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetőek az állampolgárok számára.

Az időjárási radarhálózat-bővítési fejlesztés eredményeként nemzetközileg is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló mérőrendszer jött létre. Az új radar jövőre kezdi meg a működését.

 

Címkék