Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Big data: 2,5 milliárd eurós partnerség az Európai Bizottság és az adatipar között

Big data: 2,5 milliárd eurós partnerség az Európai Bizottság és az adatipar között
Infovilág

Az óriási adathalmazok (big data) sikeres kezelése a következő előnyökkel járna:

# az európai cégek akár 30%-os részesedése a globális adatpiacból;

# 2020-ig 100 000 új, adatokkal kapcsolatos munkahely Európában;

# 10%-kal alacsonyabb energiafogyasztás, jobb egészségügyi eredmények és termelékenyebb ipari gépek.

Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke és Jan Sundelin, a Big Data Value Association elnöke ma aláírták a big datával foglalkozó PPP létrehozásáról szóló egyetértési megállapodást. A Big Data Value Association tagja a többi között az ATOS, a Nokia Solutions and Networks, az Orange, az SAP, a Siemens, valamint egy sor kutató intézmény, mint például a német Fraunhofer Intézet és a Német Mesterségesintelligencia-kutató Központ (Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz). A Horizont 2020 program részeként az EU több mint 500 millió eurót különített el 2016–20-ra, amelyhez a magánpartnerek várhatóan legalább négyszer ennyit (2 milliárd €) tesznek hozzá.

Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) elmondta: „A jövő gazdaságának motorja és alapja az adat. Teljesítményének növeléséhez mindenféle szervezetnek szüksége van ezekre az építőkövekre: a mezőgazdaságtól a gyárakig, a laboratóriumoktól a sarki boltig.”

A köz- és a magánszféra közötti partnerség segítségével az állami és magánszektorban, valamint a felsőoktatásban zajló kutatási erőfeszítések paradigmaváltó big data-elképzelések kutatásának és innovációjának támogatására összpontosíthatnak. A főbb területek közé tartozhat az energetika, a feldolgozóipar és az egészségügy, és így olyan szolgáltatások jöhetnek létre, mint például a személyre szabott orvoslás, az élelmiszer-logisztika vagy az előrejelző analitika (predictive analytics).

Stratégiai kutatási és innovációs programja végrehajtásával és a Horizont 2020 támogatások közös prioritásokra való koncentrálásával a partnerség erősíteni fogja az európai big data közösséget, és segíteni fog egy leendő virágzó adatvezérelt gazdaság megalapozásában.

A PPP ezenkívül „innovatív tereket” is támogatni fog, ahol biztonságos környezetben lehet magán- és nyilvános adatokkal kísérletezni. Ezek egyben üzleti inkubátorházként fognak működni, illetve a készségek és bevált gyakorlatok cseréjének csomópontjai lesznek.

A jövő január 1-jétől érvényes partnerség az egyik konkrét megvalósulása annak a friss európai bizottsági szakpolitikai és cselekvési tervnek, amely az európai adatvezérelt gazdaság fejlődését hivatott gyorsítani (lásd: IP/14/769 és MEMO/14/455).

A világon percenként 1,7 millió gigabyte – 360 000 dvd-nek megfelelő – adat keletkezik. Azaz: fejenként naponta 6 megabyte. Ez az információ számtalan forrásból – többek között emberektől, gépektől, érzékelőkből – származik. Ide tartoznak például az éghajlati adatok, a műholdképek, a digitális fényképek és videók, a banki tranzakciók adatai vagy a GPS-jelek is.

Ennek eredményeként az adatipar évente 40%-kal növekszik, vagyis 7-szer gyorsabban, mint az ikt-szektor általában. A döntéshozatali folyamatukat adatokból kinyert tudásra építő vállalkozások termelékenysége 5–6%-kal növekszik. Az óriási méretű adathalmazok feldolgozása más most is segíti az agysérülések diagnózisának felgyorsítását vagy a fejlődő országok terméshozamainak előrejelzését. A világméretű big data-technológia és -szolgáltatások sok százezer új munkahelyet fognak létrehozni a következő években.

A hatalmas lehetőségek mellett a big data kihívás is: a mai adatállományok annyira nagyok és bonyolultak, hogy feldolgozásuk új ötleteket, eszközöket és infrastruktúrát kíván. Megfelelő jogi keretet, rendszereket és technikai megoldásokat igényel a magánélet védelme és a biztonság szavatolása is.

A most bejelentett big data-partnerség a Horizont 2020 program keretében működő nyolc további köz- és a magánszféra közötti partnerség tevékenységét egészíti ki: Fotonika, Robotika, Nagy teljesítményű számítástechnika, Fejlett 5G hálózatok a jövő internetéhez és A jövő üzemei. Ezek olyan stratégiai technológiák, amelyek a tudás alapú európai gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban fogják támogatni a növekedést és a munkahely-teremtést, ráadásul tetemes társadalmi kihívásokra is válaszokat keresnek.

A PPP (köz- és a magánszféra közötti partnerség) felépítése

A Data PPP az Európai Bizottság és a Big Data Value Association közötti partnerség. Ez utóbbi egy nonprofit, ipar által vezetett szervezet, amelynek tagja a többi között az ATC, az IT Innovation, az IBM, a SINTEF, a Bolognai Egyetem (CINI), a Madridi Műszaki Egyetem, a Nokia Solutions and Networks, a Thales, a Duisburg-Esseni Egyetem, a Siemens, az SAP Engineering, a TIE Kinetix, az Answare, a Software AG, az Orange, az Atos, az Indra, az ITI, a VTT, a Fraunhofer Intézet, a DERI és a Berlini Műszaki Egyetem. A szövetség nyitva áll további vállalatok és kutatószervezetek előtt is.

További információk

A big data munkára fogása Európa számára

Közlemény: Úton a prosperáló adatközpontú gazdaság felé

Címkék