Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tények a megérzések helyett – IBM- kutatás pénzügyi vezetőkről

Tények a megérzések helyett – IBM- kutatás pénzügyi vezetőkről
Infovilág

A szervezetek többségében a pénzügyi vezetőknek van a legpontosabb képük a vállalat pillanatnyi financiális helyzetéről, ők azok, akik a legélesebben látják, milyen a cég mozgástere az adott gazdasági viszonyok között.

Egyre erősebb azonban az igény, hogy a vállalat jövőjéről, üzleti lehetőségeiről is képesek legyenek megbízható előrejelzéseket adni. Rengeteg adat és információ áll rendelkezésükre: a prediktív analitika és az üzleti intelligencia eszközei segítenek feltárni a jövőbeni döntéseket megalapozó, fontos összefüggéseket.

Az IBM felmérése a pénzügyi vezetők technológia jártasságát kutatta, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mikor lesz a chief financial officer-ből chief future officer, tehát a jövőt látó és alakító pénzügyi szakember. A kutatás szerint a megkérdezett 576 pénzügyi vezető jó négyötöde pontosan tisztában van a vállalati adatok integrálásának fontosságával, de alig negyede érzi úgy, hogy ebben saját csapata profi lenne.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben mely tényező hat leginkább vállalatuk jövőjére, a többség a makrogazdasági körülményeket és a piaci viszonyokat említette. Harmadikként már a technológiai tényezőket jelölték meg – ez a 2010-i felmérésben még csak az ötödik helyen szerepelt.

A kutatás szerint a pénzügyek első emberei öt kulcsterületen szeretnének jobban teljesíteni: a már említett adatintegráció képességében (82%), a tehetséges szakemberek kinevelésében (87%), a költségvetés-tervezés és az előrejelzés optimalizálásában (87%), az üzleti teljesítmény mérésében és monitorozásában (92%), valamint abban, hogy nagyobb részt vállalhassanak a vállalati stratégia kialakításában (91%).

Érdekesség: ez utóbbiban jelenleg csak 57 százalékuk tekinti magát kompetensnek.

A tipikus pénzügyi vezető munkája kétharmad részében klasszikusan táblázatokra, kimutatásokra és megérzésekre támaszkodik, a cég üzleti teljesítményének növelésében oroszlánrészt vállaló szakemberek csaknem fele azonban belső és külső adatforrásokra támaszkodik, amikor tisztábban akar látni egy-egy területen.  

Ők azok, akik jobban ismerik az informatikai megoldásokat, különféle analitikai szoftvereket használnak a kapacitások előrejelzésére és megtervezésére vagy piaci és versenytárs-elemzésekre.

Az IBM Magyarország októberi Business Connect konferenciáján a többi között ezekről a megoldásokról is szó lesz, és persze arról, hogy milyen eszközökkel segíti a technológia a pénzügyi vezetőket avégett, hogy tisztábban láthassák a vállalat jövőjét és üzleti perspektíváit.

A konferencia üzleti szekciójában – az IBM képviselői mellett – a szakértők között ott lesznek a legnagyobb biztosító és pénzügyi vállalatok vezetői, Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője és Kocsi Ilona, a Világgazdaság főmunkatársa.

A konferencián beszélnek Watsonról, az IBM szuperintelligens számítógépéről is, amely az orvosi kutatás és az üzleti tanácsadás után a konyhában is kipróbálta magát. A mesterséges intelligencia által kreált különleges ételeket a konferencia vendégei is megkóstolhatják majd – október 21-én 14 órától a Budapest Bálnában.

Az IBM világméretű kutatása a pénzügyi vezetők és a technológia kapcsolatáról itt érhető el teljes terjedelmében.

Címkék