Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A DIGI megkezdi saját mobilhálózatának a kiépítését

A DIGI megkezdi saját mobilhálózatának a kiépítését
Infovilág

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tenderén elnyert 1800 MHz-es mobilfrekvencián a DIGI magas minőségű, hang- és adatforgalmi szolgáltatást nyújtó hálózatot kíván építeni és üzemeltetni – tájékoztatta szerkesztőségünket a cég. A tervezett hálózat 40 MBit/mp sebességű mobil adatforgalmat tesz majd lehetővé. A szükséges hatósági engedélyek megszerzését és az egyéb adminisztratív előkészületeket követően a DIGI haladéktalanul elkezdi a hálózatépítést, a szolgáltatások mielőbbi elindítása végett. A társaság fokozatosan, ütemesen országos hálózat kiépítését tervezi.

A társaság saját fejlesztésű, minőségi tartalmakkal is bővíti szolgáltatásait, a DIGI márkanéven bevezetett egyedi csatornái értékes szórakozást kínálnak. Műholdas és kábeles televíziós csomagjai mellett internet-szolgáltatása is figyelmet érdemel; az idén nyáron a DIGI bevezette hazánk leggyorsabb vezetékes lakossági internet-szolgáltatását 1 Gigabit/másodperc sebességgel.

A DIGI a műholdas és kábeltelevíziós szolgáltatások piacán 23%-os részesedést ért el hazánkban, és a múlt 7 évben 300%-kal növelte árbevételét.

 

Mobilinternet: nálunk még kevés, mert drága

(Tudósítónktól, 10:06) Magyarországon csupán 27,7 százalék a vezeték nélküli szélessávú internet elterjedtsége, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országainak átlaga már elérte a 72,4 százalékot. A kelet-közép-európai térség országaiban 100 lakosra kétszer-háromszor több vezeték nélküli internet-csomag jut; Szlovákiában 55,3, Lengyelországban 61,3, Csehországban pedig 62,5. A mobil-internet elterjedésének gátja hazánkban elsősorban a magas árakban keresendő, ugyanis a mobil-internet átlagos ára a havi bruttó átlagkereset 6,8 százalékára rúg, sokkal több, mint a hasonló országokban – adta hírül az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.

Az OECD államainak átlagos szélessávú mobilinternet-elterjedtsége egy év alatt 3 százalékkal 72,4 százalékra nőtt. Hét tagországban minden lakosra több mint egy mobilinternet-előfizetés jut (Finnország, Ausztrália, Japán, Svédország, Dánia, Dél-Korea, USA); Magyarországon átlagosan csupán minden negyedik lakos rendelkezik mobilinternet-előfizetéssel, amellyel az európai tagországok rangsorában az utolsó helyen vagyunk. Ugyanakkor a kelet-közép-európai OECD-tagországok, például Cseh- vagy Lengyelország ennél több mint kétszeres arányt tudhatnak magukénak.

Itthon a sokkal megfizethetőbb kábeles internet, illetve a DSL-kapcsolat elterjedt. Amint az emberek megengedhetik maguknak a mobil-internetet, várhatóan többen is fogják használni.

A mobil-internet-elterjedtség növekedésében nagy szerepet vállalhat a szélessávú mobil-internet lefedettségének növelése, a 4G-technológia további fejlesztése, illetve az okostelefonok és hordozható eszközök árainak csökkenése. A legnagyobb előrelépéshez azonban kétségkívül a megfizethető csomagdíjak tudnának hozzájárulni. Az Internetet.hu országosan több mint 50 mobilinternet-csomag ár-összehasonlítását kínálja, tessék kattintani!

 

Címkék