Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar illiberalizmus tízparancsolata – brüsszeli meghallgatás – elzárt ukrán gázcsap

A magyar illiberalizmus tízparancsolata – brüsszeli meghallgatás – elzárt ukrán gázcsap
Infovilág

Bár a belügyminiszter úgy rendelkezett, hogy az e hétre tervezett nemzetközi szélsőséges konferencia tervezett felszólalói nem léphetnek be az országba, a tanácskozást szervező amerikai Nemzeti Politikai Intézet vezetője azt közölte, hogy mégsem törlik a rendezvényt – írja a Wall Street Journal. Az elnök szerint a tilalom mögött az van, hogy Orbán Viktor és mindenki, aki támadja a tanácskozást, fél attól, ami ott majd elhangzik. Ugyanakkor Kovács Zoltán külpolitikai kormányszóvivő kijelentette, hogy hatalomra kerülése óta a mostani kormány idehaza és Közép-Európában is a szélsőségek bármely formája elleni küzdelem legerősebb bástyája. Az értekezlet szónokainak listájáról közben eltűnt Gyöngyösi Márton neve. A jobbikos politikus arra hivatkozott, hogy az önkormányzati választások előtt nem jó neki az időpont. Azonkívül – tette hozzá – nem tud rokonszenvezni egynémely vendég nézeteivel, ideértve főként az amerikai rasszistákat, akiknek az ideológiáját saját bevallása szerint Gyöngyösi egyáltalán nem osztja.

Az Economist gazdasági hetilap arra számít, hogy az Európa Parlament bele fog szólni a Bizottság összetételébe, miután a nyáron – Cameronnal és a vitatott Orbán Viktorral szembemenve – keresztülvitte Juncker kinevezését. A jelöltek közül kemény fogadtatásra számíthat a meghallgatások során a korábbi magyar külügyminiszter a Fidesz illiberális vonala miatt. Főként azért kell dühös kérdésekre kell felkészülnie, amiért szerepet játszott az elnyomó médiatörvény megszületésében.

Élezik a késeiket az EP-képviselők, egy pár biztosjelölt széke inog, de a Junkcer-féle Bizottság aligha kezdi igazi kudarccal a munkáját – írja a Neue Zürcher Zeitung svájci napilap. Összesen 4 kiszemeltről van szó, közülük Navracsics Tibor viszonylag mérsékeltnek számít. Az ellenállás vele szemben elsősorban Orbán Viktornak szól. De emellett az is értetlenséget keltett, hogy a Bizottság elnöke Navracsicsnak a kultúráért és médiáért felelős tárcát szánja, jóllehet a magyar politikus nevét olyan kérdéses reformokkal kapcsolják össze, mint a sajtószabadság megnyirbálása.

A Der Spiegel német hetilap Orbán építészeként mutatja be Navracsics Tibort… A folyóirat – a legutóbb külügyminiszter Navracsics pályafutását ismertetve – szintén a médiatörvényt emeli ki, amelyet Adam Michnik, a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztője egyszerűen csak „szájkosár-jogszabálynak minősített. Ezen felül ő hozta tető alá az új alaptörvényt, amelyet Konrád György az újfajta diktatúra alapjának tekint. Magyarország ellen több szerződésszegési eljárás is zajlik, az Európai Parlamentben hangosan gondolkodnak a magyarok szavazati jogának megvonásáról…

Mi is az a magyar illiberalizmus, miből áll a magyar kormányfő doktrínája? Ezt igyekszik megfejteni az amerikai politikai és kulturális magazin francia kiadása, a Slate.fr, összesen tíz parancsolatban – a bálványosi beszéd alapján.

1. Számold fel a szabad sajtót, ideértve a Fidesz-hívekből álló Médiatanácsot, a jogaiért éveken át harcoló Klubrádiót, a hangfogóval működő napi- és hetilapokat, a kormány által szigorúan kézben tartott közmédiát és MTI-t. Ide tartozik az RTL által fizetendő adó, valamint az Origo kiüresítése is.

2. Semmisítsd meg a baloldalt! A legrosszabb helyzetben az MSZP van: két vereség a parlamenti választásokon a karizma nélküli Mesterházy Attilával, vonakodó «szövetségesek», lásd Gyurcsányt és Fodor Gábort, a spiritiszták plazmájával megáldott főnök, Tóbiás Józsefet és végül a balszerencse csúcsát, Bajnai Gordont. Mráz Ágoston Sámuel szerint a baloldal gondja nem egyszerűen az, hogy nem tud egyesülni, hanem főként az, hogy nem hajlandó megérteni: ideje lejárt.

3. Legázolod a papa demokráciáját. Diákkori ideáljainak hátat fordítva, Orbán tekintélyelvű spirálba taszította Magyarországot. Jogállam? Azt nem ismeri, ami fölöttébb kellemetlen egy jogász esetében. Aki a maga javára alakította át a szabályokat az országgyűlési és a helyi választások előtt is.

4. Lejáratod a civil szervezeteket. Lásd a KEHI-t, amely szerint Oslo viking összeesküvést sző a balliberálisok, a zöldek és a homoszexuális lobbi érdekében. Röhej. Krekó Péter azt mondja: Orbán egyértelműen a putyini modellt követi. A civilek egyetlen reménye, hogy a figyelmet magukra vonva tőkét kovácsoljanak áldozati helyzetükből és így fordítsák meg a gőzt.

5. Tömjénezd Putyint, Erdogant és Kínát! Nem kétséges: Orbán a Brics mentalitását képviseli.

6. Destabilizáljad az EU-t! Hatalomra kerülése után sorra szembemegy a közösségi receptekkel (a magány nyugdíjvagyon államosítása, különadók, közmunka), a «magyar probléma» megbénítja az öreg földrészt. Alapjaiban nemzetállamot kíván építeni az unióban.

7. Dicsőítsd a nemzet nagyságát! Orbán piros-fehér-zöldben látja a világot.

8. Használd eszközül a focit! Orbán megcsapolja a közpénzeket saját szenvedélye érdekében. Itt nincsenek megszorítások, pedig a labdarúgás színvonala katasztrofális.

9. Tiszteletet parancsolsz a stílusodnak! Orbán kálvinista, házas, öt gyerekkel. A család egységes, jámbor. Tökéletes, de azért a politikában megmutatja a fogait. Pátriárka a velejéig. Lakatos Júlia/Méltányosság Elemző Központ: A tusványosi beszéd szándékosan volt provokatív, Orbánnak jogában áll megkérdőjelezni az elődök ténykedését. Csak éppen továbbra sem az ő szája íze szerint alakul a nemzetközi környezet, amelyben Magyarországnak politikailag, pénzügyileg, diplomáciailag léteznie kell.

10. Taposd el a választásokat! Ha már egyszer visszaszerezte az ország kulcsait, azokat nem adja ki még egyszer a kezéből. Mindent megtehet? Ablonczy Bálint a Heti Választól azt mondja, nem.  Illiberális vagy sem, Orbánnak újra kellene olvasni Szun Cét: minden háború fortélyon alapszik.

A mai teljes nemzetközi lapszemle itt olvasható, tessék kattintani!

 

Címkék